Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsme vlastníky bytu v panelovém domě, který patří do SVJ. Dům je součástí dalších dvou a je krajový. I náš byt 4 a 1 je krajový. Provádělo se nákladné zateplení 2 dlouhých stran. Od čelní se upustilo, protože byla již v minulosti zateplena asi 10 cm polystyrenu. Aby byly všechny stěny stejně silné, byly by náklady vyšší asi o 1,5 mil Kč. Předseda a další člen výboru mají byty celkově zateplené, problém se jich netýká.

Nyní dlouhé strany mají stěny silné 44 cm a čelní krajová severozápadní jen 33 cm. Náš byt a dalších 11 mají na tuto stranu 3 pokoje. Požadovali jsme změnu výpočtu spotřeby tepla po zateplení. Předseda na příští schůzi přednesl náš požadavek na změnu výpočtu s prohlášením, že změny by byly nepatrné, že je zbytečné něco měnit, čímž ostatní předem ovlivnil a dal hlasovat pro změnu. Domníváme se, že o takových změnách by se vůbec nemělo hlasovat, technici by měli změřit únik tepla z místností a stanovit koeficienty pro výpočet. Znamenalo by to zvýšení nákladů pro ostatních 24 bytů. O hlasování jsme byli předem informováni, . na schůzi jsme nešli, tušili jsme, že náš požadavek bude zamítnut. Byl a jak nám předseda oznámil, i pro další roky. Takže nové zateplení, které se 12 bytů týkalo jen částečně, ale platit budeme podle měřidel, jakoby všechny stěny byly stejně silné.
Prosím o řešení. Děkuji. Mirka

 

ODPOVĚĎ:
Problém je, že jste se neúčastnili schůze, kde byla daná věc odhlasovaná. Mohli jste usnesení schůze napadnout žalobou u soudu a mimo jiné namítnout, že daná věc nemá být vůbec řešena na schůzi. Řešení by v současné době mohlo být takové, že se budete u soudu domáhat určení, že takový postup je pro některé vlastníky nespravedlivý a jsou tak kráceni na svých právech. Stále se ale obávám, že je velkou překážkou, že jste nenapadli usnesení schůze a soud se s ohledem na to nebude žalobou zabývat. Doporučila bych Vám podrobnější konzultaci s advokátem, jejichž seznam a zaměření naleznete na stránkách www.advokatikomora.cz.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.