Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bydlím v bytovce, kde je šest bytových jednotek, ale není společenství vlastníků bytových jednotek SVJ (nevím jestli musí ze zákona být SVJ nebo ne -? ). Většinový vlastník, který vlastní tři byty, mě nyní seznámil s tím, že dům stojí na pozemku, který je jeho vlastnictvím a chce po mě nájemné nebo chce, abych si část pozemku odkoupila. V době, kdy jsem byt kupovala, jsem o možnosti koupi pozemku nebyla informována. Je cena jak u prodeje, tak u nájmu regulována nebo může požadovat jakoukoliv cenu? Děkuji, Laura

ODPOVĚĎ:
Společenství vlastníků bytových jednotek SVJ musí vzniknout v každém domě, kde je alespoň 5 bytových jednotek ve vlastnictví minimálně tří vlastníků. Ve Vašem případě tedy SVJ vzniknout musí, pokud je v domě 6 bytových jednotek a patří 4 vlastníkům. Pokud jde o odkup či nájem nemovitosti, pak vlastník pozemku Vám musí nabídnout cenu odpovídající tržní ceně v dané lokalitě či ceně nájmu obvyklé v dané lokalitě. Orientační ceny zjistíte nejlépe nahlédnutím na realitní weby.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Většinový spoluvlastník bytového domu a pozemku pod ním chce nájemné nebo prodat pozemek - co reguluje cenu pozmeku?
  • Kdy musí být vytvořené SVJ ze zákona - počet bytů, počet majitelů
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.