Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Prodala jsem byt - ke dni 30.3.2019 jsem byla majitelkou ještě já, obdržela jsem vyúčtování za rok 2018. Vznikl přeplatek. V kupní smlouvě máme zakotveno, že na přeplatek mám nárok já, jako původní majitelka. Byt byl předán k 1.4.2019. Jde mi ale za přeplatek za rok 2018. Půl roku tam nikdo nebydlel, ale platit jsem musela vše dál, byla jsem majitelkou zhruba do března 2019. Šlo vše z mého účtu. Mezi vyúčtováním v březnu a dnešním datem již došlo k přepsání vlastnictví na novou majitelku.

Účetní ze správcovské firmy mi tvrdí, že přeplatek pošle nové majitelce, pokud jí písemně nesdělí své přání, aby ho poslala na můj účet. Má na toto nárok? Přijde mi, že jsem paní naštvala tím, že jsem po ní chtěla poměrové vyúčtování. Makléř mi říkal, že na toto nemá nárok, ale já nevím, jak jí mám argumentovat. Nová majitelka přislíbila, že jí pošle mail, ale pak odjela do zahraničí, a já bych ráda věděla, jestli můžu trvat na tom, aby přeplatek za rok 2018 poslali na můj účet, nebo jestli budu opravdu nucena vymáhat ho po nové majitelce, která již po přepsání bytu nespolupracuje, přestože to máme v KS. (Neřeším nyní poměrové vyrovnání k datu převodu bytu, tam je situace složitější a přeplatek bude menší, tak to už jsem vzdala - za mimořádné vyúčtování příští rok si prý naúčtují poplatek 800 Kč ... prostě se mě snaží dotlačit, aby ho nemuseli zpracovávat).
Děkuji, Šárka

ODPOVĚĎ:
Pokud se jedná o přeplatek za rok 2018 a celý rok 2018 jste byla majitelkou, musí být přeplatek vrácen Vám, resp. měl by být vždy vrácen tomu, komu byla záloha předepsána, a to jste byla Vy. Pokud by byl přeplatek vrácen nové majitelce, na její straně se jedná o bezdůvodné obohacení, nicméně jelikož jste zálohy hradila Vy a zálohy byly předepsány vaší osobě, měla byste právo po správcovské firmě žádat náhradu škody a vůbec byste se na novou majitelku nemusela obracet.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Komu náleží přeplatek za vyúčtování služeb bydlení v bytovém domě za minulé období při prodeji bytu - prodávajícímu nebo kupujícímu?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.