Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (2 hlasů)

V domě, který jsem zdědil po svém otci, má zřízené věcné břemeno užívání můj strýc. Chtěl bych se zeptat, zda mám právo udělit nějakou nájemní smlouvu na příspěvek na užívání domu, nebo jestli takové břemeno má nárok na "bezplatné" užívání domu? Jde o to, že strýc se nechová podle nějakých pravidel slušného chování.

Lze nějak nastavit, nebo jsou nějaké limity, pro užívání věcného břemene? Existuje nějaký způsob, že by věcné břemeno zaniklo (bez úmrtí samozřejmě)?   Děkuji za Vaší odpověď a doufám, že dokážeme najít nějaké řešení. Standa.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud je na domě zřízeno věcné břemeno, nájem oprávněnému stanovit nemůžete, ale na druhou stranu ze zákona obecně vyplývá, že oprávněný z věcného břemene si veškeré náklady má hradit, tedy jak služby, které užívá, tak se podílet na případných opravách apod...Pokud se strýc nechová řádně, je na zvážení i zrušení věcného břemene soudně, pokud např. porušuje dobré mravy, zve si do domu závadové osoby, apod. Bohužel nikde v zákoně není přesně stanoveno, co oprávněný z věcného břemene smí a co ne, ale obecně ze zákonné úpravy vyplývá, že by neměl věcné břemeno zneužívat na úkor vlastníka nemovitosti.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.