Počet stránek ve webu: 43.214

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám nad sebou sousedku, která ze svého balkónu vše smete dolu, ona je ve 4 patře, já bydlím ve 3 patře pod ní. Měla jsem na balkóně pověšené prádlo a ona začala zametat všemi směry směrem z balkónu prach dolu, čili na moje prádlo a nehledě na ostatní balkony níže. To, že rámusí od rána do večera, jako kdyby denně něco stěhovala, to už jsem si trochu zvykla, ale tohle se mi opravdu nelíbí.

Jak je to se zametáním prachu a smetí a pak sněhu na balkóně. Sníh nechává roztát a mně to celý den teče na balkon a zábradlí, kde se voda odráží a mám vodu po celém balkónu, smí se to? Já zametám balkón na lopatku a smetí vyhazuji do koše, sníh nabírám také na lopatku a vyhazuji do kbelíku a vyliji do toalety. Ale co s touhle sousedkou, člověk si myslí, že důchodci mají rozum, ale ona se tomu jaksi vymkla. Můžete mi poradit, jak to je? Děkuji, Olga.

 

ODPOVĚĎ:
Každý člověk se musí chovat tak, aby nad míru přiměřenou místním poměrům neobtěžoval ostatní. Také se musíme všichni snažit ostatním nezpůsobovat škodu. Sousedka se chová tak, že sousedské soužití narušuje. Tedy v nehorším případě byste proti ní mohla podat žalobu a domáhat se, aby uvedeného jednání zanechala, případně pokud by Vám způsobila jakoukoliv jinou škodu, tak ji žalovat i o náhradu škody. Bohužel osoby důchodového věku bývají velmi často těmi nejhoršími sousedy, neboť si mnohdy vůbec neuvědomují, že i ony musí respektovat své okolí, nejen okolí je, častým problémem bývá právě hlučná televize do pozdních nočních hodin, apod... Soudy často také nic nezmůžou, resp. se jedná o boj na dlouhou dobu, takže jako první krok bych doporučila sousedku opakovaně slušně upozornit na nevhodné chování a v tomto upozorňování být vytrvalá.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.