Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

V červnu 2021 jsme s manželem koupili družstevní byt. V únoru 2022 se na venkovní fasádě v místě koupelny objevila velká skvrna. Sehnali jsme si zedníka, který odstranil vanu a zjistilo se, že byly špatně svařené trubky na přívod vody. Rekonstrukce předchozího obyvatele bytu proběhla v roce 2010. Zajímá mě, zda se jedná o skrytou vadu.

Tyto problémy se během prohlídky bytu nedaly samozřejmě zjistit. Předchozí "majitel" bytu se hájí tím, že je to byt družstevní, takže za problémy odpovídá družstvo. No a družstvo se zase hájí tím, že za to zodpovídá bývalý obyvatel bytu, kterému se nepovedla rekonstrukce. Prosím, můžete mi sdělit, kdo má v tomto případě pravdu a po kom lze vymáhat peníze za rekonstrukci koupelny, kterou jsme provedli na vlastní náklady. Bohužel nás dost možná čeká rekonstrukce místnosti, kde je WC a sprcha, protože se i tam pomalu začíná objevovat flek na venkovní fasádě. Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
V případě družstevního bytu je vlastníkem bytu družstvo samotné, člen družstva má pak byt v nájmu. Při “prodeji” takového bytu se pak fakticky převádí podíl v družstvu na novou osobu a také nájemní smlouva.
Jelikož je vlastníkem bytu stále družstvo a Vy jste v pozici nájemníka, jde vada k tíži vlastníka bytu, družstva.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.