Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2018 jsme se nastěhovali do nájemního. Vždy jsme řádně platili nájem i zálohy na služby a elektrickou energii. Nikdy nám však nebylo dáno žádné vyúčtování. Pana majitele jsme se snažili kontaktovat, aby nám vyúčtování poskytl vždy 1x ročně, nikdy však žádné nedal. Minulý týden se ozval a donesl vyúčtování za období 2017-2022 a chce po nás nedoplatky přes 70.000 Kč.

Má nárok to po nás chtít zaplatit, i když jsme vyúčtování chtěli platit vždy ročně? Nehledě na to, že nedoplatky jsou opravdu vysoké a když jsme chtěli to vyúčtování probrat, že není možné tam mít tak velký nedoplatek, řekl že tomu nerozumí a že to chce zaplatit. Teď nám k tomu chce zvýšit nájem, my se chceme odstěhovat, ale řekl že hned tento měsíc chce už vyšší nájem, ani nám nedal žádnou novou smlouvu, to mi přijde také dost nestandartní. Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
1. Pokud jde o vyúčtování, tak pronajímatel je povinen Vám vyúčtování doložit vždy do 4 měsíců po skončení zúčtovacího období. Pokud nedoloží, máte nárok na 50 Kč pokutu za každý den prodlení. Dále pak s ohledem na tříletou promlčecí lhůtu rozhodně nehraďte nedoplatek za roky 2017, 2018, jednoduše vyúčtování starší tří let nemáte povinnost s ohledem na tříletou promlčecí lhůtu hradit. Ostatní ano.
2. Pronajímatel má sice právo Vám nájem zvýšit, ale Vy nemáte povinnost jej hradit. pronajímatel by se pak musel obrátit na soud, aby výši nájmu soud určil. Tím, že vyšší nájem zaplatíte, tak ho akceptujete. Pokud tedy není zvýšení nájmu adekvátní, hraďte stále jen stávající nájem a nechť se pronajímatel obrátí na soud.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vyúčtování služeb nájmu 5 let zpětně s dluhem, doplatkem 70.000 Kč - může to pronajímatel požadovat?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.