Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Potřeboval bych poradit jak provést výmaz bývalých členů SVJ s rejstříku. Odstoupil nám už poměrně dlouho zpátky i předseda a nového nemáme. Kolegyně dělá místopředsedkyni a končí ji mandát v 6/2023. Po mě jako řadovém členu výboru žádá bývalý předseda o jeho odstranění z databáze rejstříku. Jsem schopen toto jakkoli zařídit? Co by to popřípadě obnášelo? Děkuji předem za odpověď.

ODPOVĚĎ:
Zajištění výmazu bývalých členů výboru je v prvé řadě povinností členů výboru, nikoliv řadových členů SVJ, proto se v tomto ohledu obraťte na místopředsedkyni výboru. Výmaz bývalých členů výboru lze provést prostřednictvím interaktivního formuláře na webu https://or.justice.cz/ias/ui/podani, k němuž je nutné přiložit přílohy dokumentující zánik funkce. Návrh se podává u místně příslušného rejstříkového soudu, a to buď datovou schránkou, pokud ji má SVJ zřízenou (či prostřednictvím advokáta), poštou či osobně na podatelně soudu. Soudní poplatek činí 2.000 Kč (v tomto ohledu je někdy lepší vyčkat zvolení nových členů výboru, pokud k tomu má dojít v blízké době, a podat vše v rámci jednoho návrhu na změnu údajů). Poplatek se zaplatí buď formou vylepení kolkových známek na přední stranu návrhu či převodem na účet na výzvu soudu. Vyplnění návrhu nebývá vždy pro nezkušené osoby jednoduchou záležitostí (zejména pokud je měněno více údajů a je tak nutno dokládat více listin) a je lepší požádat o pomoc advokáta, aby nedošlo k tomu, že bude návrh zamítnut a celý proces včetně úhrady poplatku se tak bude muset opakovat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.