Počet stránek ve webu: 43.214

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Žiji s nyní už expřítelem ve společné domácnosti více než 5 let. Před týdnem jsme se rozešli. Potřebuji zůstat v bytě do 30.6.2023 organizačních důvodů, zaměstnání a stěhování. Musím také dát „do pořádku“ např. díry po hřebících, vymalovat, vyčistit odpady atp. , což nejde stihnout během 10 dnů.

Na odchod ke 30.6. jsme se dohodli několikanásobně po SMS, zaplatila jsem polovinu nájmu, poplatků a nedoplatku za energie, platím pravidelně formou převodu z účtu na účet, takže o tom mám i doklad. V nájemní smlouvě je uveden expřítel jako nájemník, já jsem v seznamu spolubydlících osob a mám zde trvalé bydliště. Majitel o mě ví, dokonce mám od něj podepsané potvrzení o užívání bytu pro účely odhlášení odpadů v naší obci. Dotaz tedy zní – může mě za těchto okolností expřítel legálně vystěhovat před 30.6.? Dokážu si představit výměnu zámků nebo věci na ulici atp. Co potom v takovéto situaci dělat? Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Jediná osoba, která by Vás mohla legálně vystěhovat, je majitel bytu, nikoliv bývalý přítel z pozice nájemce. Legální vystěhování navíc vyžaduje předchozí soudní rozhodnutí o povinnosti byt vyklidit, tedy skutečně legální vystěhování by mohlo nastat až po proběhlém řízení o vyklizení nemovitosti, což může trvat minimálně jeden rok a více.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.