Počet stránek ve webu: 43.214

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Rád bych se zeptal na otázku ohledně bytové jednotky a klimatizace. Mám přízemní byt se zahradou. V prvním poschodí nade mnou má soused klimatizaci a vyvedenou hadici na kondenzační vodu na kraj balkónu. Voda teče proudem ke mně. Na slušné upozornění a řešení problému mi bylo řečeno, že s tím musím počítat, když mám přízemní byt. Rád bych se zeptal na řešení nebo co se s tím dá dělat? Děkuji Ladislav.

ODPOVĚĎ:
I pokud má soused klimatizaci, musí si počínat tak, aby nezpůsoboval škodu svému okolí. Vy nemáte povinnost snášet klimatizaci souseda pouze z důvodu, že máte přízemní byt. Postupovat byste měl tak, že škodu na Vašem bytě dobře fotograficky zdokumentujete, případně můžete přizvat i odborníka na stavebnictví, aby Vám vypracoval nějaké odborné vyjádření a oslovíte souseda, aby svého jednání zanechal. Pokud se nic nestane, máte právo po sousedovi žádat náhradu způsobené škody, kterou by měl právě stavař vyčíslit a dále máte právo soudně žádat, aby soused napravil své jednání pod hrozbou ukládání pořádkových pokut.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.