Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Máme problém s majitelem bytu ve kterém bydlíme přes pul roku. Nájemní smlouva nám končí k poslednímu lednu 2024. Než jsme se do bytu nastěhovali, na oko vypadal perfektně, ovšem po nastěhování začal koloběh chyb se kterými jsme chodili za majitelem. Tekoucí sprchový kout, nefunkční topení a po necelém měsíci plíseň.

Všechno jsme s majitelem řešili byl z toho velmi otrávený a dával nám to značně najevo. Sprchový kout jsme si opravili na vlastní náklady. Staré topení nám vyměnil za jiné staré a po dvou dnech jsme za nim šli, že sice topí ale na maximum a nejde stáhnout - teplota pouze termostatem, což ovšem znamenalo, že ve zbytku bytu byla zima. Bylo nám řečeno že už to řešit nebude, protože bude za chvíli teplo. Horší byla plíseň v bytě.   Řekl nám že o tom ví že je to normální, je to přeci starý barák tak větrejte. Celé léto byla otevřená okna, ale plíseň ve dvou pokojích (ložnice, dětský pokoj) se jen a jen zhoršovala. Po zjištění, že dceři plesniví dětská postylka, podotýkám suchá, hlavně na tom dřevě se usazuje a hračky v postýlce taky chytili plíseň. Takže jsme se rozhodli že se odstěhujeme. Tam ovšem začal problém. Majitelem buď nebyl k sehnání nebo nereagoval na zmeškané hovory. Kdyz jsme se spojili tak nám řekl že do doby než se najde nájemník budeme muset platit nájem a pokud tam tu plíseň necháme použije kauci na úhrady škody. Podotýkám, že plíseň se vyskytuje pouze ve dvou pokojích do kterých nezasvítí sluníčko a jde pouze od podlahy. Zbytek baráku jako je zeď u schodiště je též mokrá a majitel plíseň shazuje na naši vinu že máme v bytě vlhko. Zkoušeli jsme větrat, měli jsme i odvlhčovač vzduchu byl pořad plný vody ale plíseň byla pořad stejná a vylejza z pod barvy. Už se nám dostala i do skříní. Chceme vědět co máme dělat abychom nepřišli o peníze a zbytečně mu nehradili jeho škody ne naše. Co jsme si zjišťovali mělo by to být tím ze je špatně podizolovaný barák protože nikde jinde ta plíseň není a na straně těch dvou pokojů je i žumpa a veškerý odtok dešťové vody. Chceme být už pryč hlavně kvůli zdraví naší dcery a domácího mazlíčka, který už nějaké známky že je něco špatně jeví. Ještě abych se vrátila k tomu topení díky panu majitelovi nám po 6ti měsících přišel nedoplatek na elektřině přes 30 tisíc korun. Teď kdyz začala zima koupili jsme dřevo ze budeme topit v kamnech sklo na nich je vadné. Pan majitel to lepil a nám vyhořelo to lepidlo uvnitř takže za 1,5 dne jsme vytopili přes 30 kg dřeva jelikoz nám tam šel vzduch, to jsme panu majiteli taky řekli a ten nás odbyl tím že je to v pořádku a že to nevadí. Popel a kouř v bytě přeci vůbec není škodlivý že? Přiznám se že jsem rozhořčená a zoufalá vůbec nevím co mame dělat. Ještě podotýkám pan majitel vlastní stavební firmu, mě by hanba fackovala mít takový přístup k lidem. Ještě bych ráda podotkla, že nám svým způsobem vyhrožoval a snaží se nás zastrašit. Předem děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:

Pokud předmět nájmu vykazuje tak zásadní vady, jako je např. značná plíseň, můžete nájem vypovědět okamžitě - Nemovitost nepoužitelná k bydlení (§ 2227 a § 2266 NOZ) - Nájemce má možnost nájem vypovědět, pokud se nemovitost stane k bydlení nepoužitelná, nebo v případě kdy pronajímatel neodstranil poškození či vadu nemovitosti v dostatečné lhůtě. Taková výpověď je bez výpovědní doby a tedy by k ukončení nájmu mělo dojít neprodleně po doručení výpovědi. Tedy zvažte, zda setrváte až do ledna 2024 nebo dáte okamžitou výpověď v souladu s uvedenými ustanoveními.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.