Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

10/2023 majitel bytu požádal opustit byt 1+1 po 6 letech.   Dal mi lhůtu 3 měsíce, což jsem využil, ale musel jsem odejít o měsíc dříve, jelikož jsem našel vynikající nové bydlení a nechtěl jsem o nový byt přijít. Tak jsme se dohodli s majitelem bývalého bytu, že odevzdám byt 30.11.2023.   Majitel odmítl vrátit kauci v hodnotě 14.500 Kč a ještě požaduje uhradit dodatečně 39.559 Kč za opravy bytu a za vymalování a hrozí, že předá věc advokátovi, jestli odmítnu platit.

Já asi souhlasím, že některé položky jsou spravedlivé, odevzdal jsem byt v rychlosti a nestihl jsem udělat pořádný úklid, ale vymalovat byt za cca 21.000 Kč se mi zdá zvláštní.   Má majitel nájemního bytu právo požadovat tyto úhrady nebo ne? Děkuji a s pozdravem. Eduard.

 

ODPOVĚĎ:
Majitel má obecně právo požadovat pouze náklady za opravu věcí, které byly s ohledem na délku nájmu nadměrně opotřebené nebo zničené - např. prasklá vanička ve sprchovém koutě je důvodem pro požadavek náhrady, ale např. zašlá či běžně poškrábaná nikoliv. Stejně tak seřízení dveří u skříněk rozhodně není oprávněný požadavek. Výmalba po 6 letech oprávněná je, ovšem požadovaná částka se mi zdá nadměrně vysoká a doporučila bych si zjistit, kolik by v dané lokalitě nabízeli za výmalbu jiní malíři. Obecně je tedy třeba se zamyslet, které položky Vy z Vašeho pohledu vnímáte jako oprávněné s ohledem na šestileté užívání bytu a jeho stav při předání.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.