Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Potřebovala bych právní radu ohledně vzniku družstva s tím, že do toho bude vstupovat také správa majetku. Náš bytový dům je ve fázi, že se máme rozhodnout, zda zůstat i nadále v nájmu nebo mít podíl v družstvu. Pokud prý zůstaneme v nájmu bude i nadále výše nájemného podle platné legislativy. Je to pravda? Je lepší mít nájemní smlouvu s družstvem nebo podnájemní se správou majetku?

Co je větší jistota? Může družstvo zkrachovat? Mohou prodat byty v nájmu a nás vystěhovat? Když nebudeme družstevníky? Jaká jsou rizika? Bylo nám řečeno, že bytový dům jde do družstva kompletně s tím, že nebytové prostory kde jsou i obchody a garáže což je výdělečné zůstanou ve správě majetku a budou se dále pronajímat. Je právně v pořádku, že budou jedním z družstevníků a budou mít tím pádem 1 hlas? Nelíbí se mi, že nemá celé v režii družstvo a nebudou mít příjmy např. Z nájmu obchodů a garáží. Jaká jsou rizika při opravách domu? Kam se bude muset dost investovat. Výběrová řízení půjdou přes město nebo bude o cenových nabídkách možnost hlasovat na schůzce družstva? Budou se moci vzájemně domlouvat co je a není třeba opravit? Jaká rizika jsou v tomto případě? Družstvo bude mít pod sebou pouze byty a pozemek. Děkuji za Vaše vyjádření a jsem s pozdravem Ida.

 

ODPOVĚĎ:
Bohužel zcela nechápu podstatu dotazu, tedy co míníte správou majetku a podílem v družstvu. Potřebovala bych detailnější popis situace. Pokud to mám chápat tak, že se máte rozhodnout, zda bude dům nadále v majetku obce nebo založíte družstvo a dům a byty se stanou majetkem družstva, případně se bude dům dělit mezi vlastnictví družstva a obce, pak je třeba uvést, že družstvo je korporací a jeho právní úprava je zakotvena v zákoně o obchodních korporacích. Družstvo sice může "zkrachovat", nicméně zákon zakotvuje celou řadu kontrolních mechanismů, jako např. pravidelné členské schůze, aby se tak nestalo. Otázka fungování družstva a kooperace s obcí je ovšem natolik obsáhlá, že konkrétní situace je třeba probrat detailněji, ideálně s advokátem, který se specializuje na bytové právo, a jejichž seznam najdete na www.advokatikomora.cz a www.cak.cz.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.