Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím o informace a radu k vyúčtování energií. Situace je následující: 15.4.2023 jsem se nastěhoval do pronájmu. Pronajímatelem byla firma Český svět nemovitostí, spol. s. r. o. 28.8.2023 jsem této firmě poslal výpověď z nájmu. 30.9.2023 jsme si byt předali. Cca 14 dní poté mi firma vrátila kauci. Energie a služby byly celou dobu napsané na firmu, která mi byt pronajímala.

Jak při nastěhování tak i při odstěhování jsme si vyhotovili předávací protokol bytu včetně stavů měřidel. Do dnešního dne mi firma nepředložila vyúčtování za energie a služby. Do kdy je firma povinna mi toto vyúčtování předložit, co musí obsahovat a do kdy musí dojít k vyrovnání a to vše podle jakých paragrafů? A pokud se tak nestalo/nestane, jaké mám možnosti vymáhání a jak by měla cca vypadat výzva? Děkuji za pomoc. S pozdravem, Ferdinand.

ODPOVĚĎ:
Nájemní vztahy jsou kromě Občanského zákoníku regulovány zákonem č. 67/2013 Sb. , kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě s byty - tzv. „zákon o službách“. Dle § 3 odst. 1 zákona o službách jsou službami zejména dodávka tepla a centralizované poskytování teplé vody, dodávka vody a odvádění odpadních vod, provoz výtahů, osvětlení společných prostor v domě, úklid společných prostor v domě, odvoz odpadních vod a čistění jímek, umožnění příjmu rozhlasového a televizního signálu, provoz a čištění komínů a odvoz komunálního odpadu.
Pronajímatel je s nájemcem povinen písemně sjednat zúčtovací období, které je nejvýše dvanáctiměsíční. Ustanovení § 7 zákona o službách vymezuje podrobné podmínky předkládání vyúčtování nákladů na služby. Nestanoví-li zvláštní zákon jinak, překládá pronajímatel vyúčtování nejpozději 4 měsíce po skončení sjednaného zúčtovacího období, přičemž tato povinnost mu vzniká bez vyzvání.
V předloženém vyúčtování musí pronajímatel uvést skutečnou výši nákladů na služby v členění podle poskytovaných služeb se všemi potřebnými náležitostmi, včetně uvedení celkové výše přijatých měsíčních záloh za služby tak, aby výše případných rozdílů ve vyúčtování byla zřejmá a kontrolovatelná z hlediska způsobů a pravidel sjednaných pro rozúčtování.
Zákon o službách obsahuje i sankční ujednání, které je možno uplatnit při řádném neplnění výše uvedené povinnosti. Pokud je pronajímatel v prodlení se svými nepeněžitými povinnostmi, například pokud neposkytl do 4 měsíců po skončení sjednaného zúčtovacího období nájemci předmětné vyúčtování, náleží nájemci uhrazení zákonné smluvní pokuty, která je vymezena v ustanovení § 13 zákona o službách. Není-li výše zákonné smluvní pokuty při prodlení s nepeněžitým plnění (jako je např. neposkytnutí vyúčtování nájemci) ujednána v nájemní smlouvě, činí její výše 50 Kč za každý den prodlení.
Vzhledem k obecné tříleté promlčecí lhůtě může pohledávka nájemce z této smluvní pokuty dosáhnout desítek tisíc korun. Pronajímatel nebude povinen uhradit zákonnou smluvní pokutu pouze v případě, kdy by splnění povinnosti (např. poskytnutí vyúčtování služeb) ve stanovené lhůtě nebylo spravedlivé (např. z důvodu hospitalizace nájemce), nebo k neplnění došlo zaviněním nájemce.
Nevím, jak máte nastaveno zúčtovací období, nicméně většinou to bývá s koncem kalendářního roku a vyúčtování pak lze předložit až do dubna roku následujícího. Pokud by předloženo nebylo, můžete sepsat předžalobní výzvu s popisem situace, výzvou k doložení vyúčtování a s upozorněním, že se obrátíte na soud.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.