Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Bydlíme v nízkém panelovém domě (3 vchody, celkem 24 bytů). Každý byt má sklep. Nejde ale o sklepní kóje pro každý byt zvlášť, nýbrž o větší místnosti, které užívá vždy více nájemníků. Konkrétně my sdílíme sklepní prostory s dalšími 2 byty. Jedná se o dvě na sebe navazující místnosti. V zadní místnosti je zároveň hlavní uzávěr vody.  

13.12.2023 nám předseda SVJ řekl, že všechny 3 byty dohromady bychom správně měli užívat jen tu přední místnost a zadní místnost užíváme pouze z dobré vůle SVJ. A že pokud bude v budoucnu potřeba, mohou nám sklep omezit pouze na jednu místnost. Členové představenstva SVJ mají k našemu sklepu klíče, vstup k hlavnímu uzávěru vody je tedy stále umožněn. Rozdělení sklepů prý ale není přesně dané a SVJ nemá jinou místnost např. pro uložení věcí. Má na to SVJ právo? Argumentovali jsme tím, že podíl máme uvedený v listu vlastnictví (k PP bytu je to navíc 16m2, což krát 3 byty opravdu odpovídá rozměrům obou místností, nejen jedné). A také máme tento rozměr uvedený v evidenčním listu firmy zajišťující každoroční vyúčtování. Podle předsedy je v tom i chodba, prostor pod schody ATP. , ale podle této logiky by sousední byt, který má o dost menší sklep, měl jen 3m2 na sklep i společnou chodbu. Poradíte prosím?

 

ODPOVĚĎ:
V tomto případě je rozhodné a směrodatné, jak je dům a prostory v něm řešeny v Prohlášení vlastníků bytových jednotek, kde je vždy detailně uvedeno, co je součástí jednotek a co je společným prostorem. Podle toho je třeba se řídit.
Nezapomínejte, že vy a sousedi jste součástí SVJ a pokud by druhá místnost byla skutečně společná část, tak i na ní máte nějaký podíl podle velikosti bytové jednotky. Nelze tak z mého pohledu tvrdit, že SVJ Vám to dává k dispozici "z dobré vůle".

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.