Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Manžel byl uveden v nájemní smlouvě na dobu neurčitou jako nájemce, v době pronájmu bytu jsme byli manželé. Manžel 12/2023 zemřel. Prosím o radu, jak mám dále postupovat, např. musím nahlásit úmrtí manžela pronajímateli, musím sepsat novou nájemní smlouvu a jaké změny mohou pro mě dále nastat. Nájemné je zaplaceno bez jakéhokoliv dluhu. Ve společné domácnosti s námi bydlí ještě syn a dcera. Děkuji.

ODPOVĚĎ:
Na člena nájemcovy domácnosti může nájem přejít při splnění dvou základních podmínek. První podmínkou je, že člen nájemcovy domácnosti žil v bytě nájemce ke dni jeho smrti. To znamená, že se v bytě zdržoval s úmyslem zde s původním nájemcem bydlet. Druhou podmínkou je, že člen nájemcovy domácnosti nemá v době úmrtí nájemce jiný vlastní byt. Pod tímto pojmem se rozumí nejen byt v osobním vlastnictví, ale i nájem jiného bytu, služební byt, členství v bytovém družstvu spojené s právem nájmu a podobně.
Pokud měli byt ve společném nájmu manželé, přejde nájem po smrti jednoho z nich pouze na pozůstalého manžela. To samé platí i pro jiné osoby, které měly byt se zemřelým nájemcem ve společném nájmu.
Pronajímateli tedy nahlašte úmrtí manžela s tím, že nájemní smlouva nyní přejde na Vás v aktuálním znění. Není třeba uzavírat novou nájemní smlouvu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.