Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pronajímám objekt bydlení - rodinný dům. U domu je vlastní studna. Kdo má hradit náklady na rozbory vody? Ostatní potřebné náklady jako např. filtry, si hradí nájemce. Pohlíží se na rozbor vody obdobně jako například revize kotle, hromosvodů, které hradí vlastník, nebo je možné tyto náklady přeúčtovat nájemci? Obdobný problém řeším s revizí ČOV.

Náklady na vyvážení či filtry hradí nájemce, ale kdo má povinnost provést revizi? Je to dané nějakým právním předpisem, kdo to hradí, a v jakých intervalech je nutné kontrolu vodu a revizi ČOV provádět?

 

ODPOVĚĎ:
Odpověď na Váš dotaz rozdělím do dvou částí:
1/ Rozbory studniční vody:
V případě soukromé studny (tzn. studny, jejíž voda není užívána pro veřejnou potřebu, podnikání apod.) neexistuje právní povinnost provádět pravidelné rozbory kvality vody. Tyto rozbory musí být – v případě soukromé studny – prováděny pouze v souvislosti s podáním žádosti o povolení výstavby a kolaudace studny, popřípadě při podání žádosti o povolení odběru vody z této studny. Při následném běžném provozu této studny pro potřebu domácnosti již není provádění pravidelných rozborů povinné (byť odborníci provedení takového rozboru doporučují jednou ročně, a to ideálně v jarních měsících).
Pravidelné rozbory vody je nutné provádět v případě studniční vody, která je používána pro veřejnou potřebu, v rámci podnikání apod. (jak to vyplývá z § 3 a násl. zákona o ochraně veřejného zdraví a z vyhlášky č. 252/2004 Sb.).
Chcete-li v této otázce nabýt naprosté jistoty, doporučuji Vám kontaktovat místně příslušnou krajskou hygienickou stanici:
https://mzd.gov.cz/krajske-hygienicke-stanice/
Vzhledem k tomu, že pravidelné rozbory vody nejsou v případě soukromé studny povinné, nelze říci, že by byl k jejich provádění povinen pronajímatel či nájemce. V tomto případě tedy záleží na Vaší dohodě s nájemcem, zda budou tyto rozbory prováděny a kdo je bude hradit.
2/ Revize čistírny odpadních vod:
Dle § 2257 Občanského zákoníku platí, že:
„Pronajímatel udržuje po dobu nájmu byt a dům ve stavu způsobilém k užívání.
Nájemce provádí a hradí pouze běžnou údržbu a drobné opravy související s užíváním bytu. “
(přičemž dle § 2236/3 občanského zákoníku lze ustanovení o pronajatém bytu přiměřeně použít i na pronajatý dům).
Pojmy „běžná údržba“ a „drobné opravy“ jsou definovány v nařízení vlády č. 308/2015 Sb. , které však revize čistírny odpadních vod nezmiňuje. Z toho lze dovodit, že k financování těchto revizí je povinen pronajímatel, tedy Vy.
Co se týče četnosti revizí, záleží na typu povolení, kterým byla Vaše čistírna odpadních vod schválena (a snad je to uvedeno i v projektové dokumentaci této čistírny odpadních vod). K tomuto tématu se více dočtete například zde:
https://www.zakra.cz/blog/legislativa-kolem-domacich-cistiren-aneb-povoleni-cov-2020#blog-title-0
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 258/2000 Sb. , o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů
vyhláška č. 252/2004 Sb. , kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
nařízení vlády č. 308/2015 Sb. , o vymezení pojmů běžná údržba a drobné opravy související s užíváním bytu

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.