Počet stránek ve webu: 43.378

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem členem bytového družstva a zároveň nájemcem družstevního bytu a ráda bych získala tento byt do osobního vlastnictví. V domě je celkem 20 bytových jednotek, z toho 19 v osobním vlastnictví. Pouze jeden, ve kterém jsem jako nájemce, je ve vlastnictví bytového družstva. Podíl družstva na společných prostorech tak činí pouze 5 %.

Všechny anuity jsou splaceny. Je zřízeno SVJ, kde je členem i bytové družstvo, vzhledem k vlastnictví jediného bytu, který obývám. S účinností od 1.6.2022 jsou u tohoto družstva převody bytů do osobního vlastnictví členů pozastaveny na dobu neurčitou. V roce 2023 však byl jeden byt do osobního vlastnictví člena převeden, jednalo se o dceru náměstka bytového družstva. Co mohu udělat pro to, abych byt převodem do osobního vlastnictví získala i když nejsem dcerou náměstka nebo předsedy bytového družstva. Moje žádost byla zamítnuta s tím, že jsou převody bytů od 1.6.2022 pozastaveny na dobu neurčitou. Za odpověď mnohokrát děkuji Zoe.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud chce člen družstva převést byt do osobního vlastnictví, je třeba podat žádost, o které následně rozhodne členská schůze družstevníků. Na převod ovšem neexistuje žádný zákonný nárok. Dojde-li k zamítnutí žádosti a ve stanovách družstva není daný nárok výslovně přiznán, nedá se s tím bohužel nic dělat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.