Počet stránek ve webu: 43.378

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Po 5 letech odcházím z nájmu. Majitelce dlužím za jedno nájemné s tím, že si to odečte z kauce nájmu při předání bytu, pokud byt bude předán vymalovaný, čistý a uklizený. Jak je to prosím se spotřebiči? Nejsem zvyklá na myčku, tak jsem ji několik let nepoužila, je vypojená ze zásuvky a teď, když vše dávám do původního stavu, tak myčka nefunguje.

Myčka není uvedena v nařízení vlády, ale určitě se bude ohánět tím, že na začátku fungovala. Má právo po mně požadovat peníze na opravu či dokonce o koupi nové? Jak je to prosím s úročením kauce? Ve smlouvě nemáme stanovenou výši, pouze jsem dala kauci ve výši jednoho nájemného. Po celou dobu nájemného jsem ani jednou neviděla vyúčtování, vždy se na jaře ptám přes sms, jestli je vše v pořádku nebo ne a buď mi napíše, že je nedoplatek např. 670 Kč a ať ji to pošlu s dalším nájemným nebo že je vše ok, nikdy mi vyúčtování neposlala. Mám na to teď při ukončení právo? Nechci dělat majitelce zbytečně problémy při ukončení, ale dle poslední komunikace si troufám říct, že dělá pro to, aby mi tu kauci nemusela vracet. Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
S ohledem na skutečnost, že nájemce hradí pouze drobné opravy v bytě, nemůže majitelka po Vás požadovat jakékoliv odškodnění za nefungující myčku. Je to jednoduše spotřebič, který stárne a v okamžiku, kdy mu skončí životnost, je pronajímatel povinen na své náklady pořídit jiný. Takže jakákoliv náhrada za nefungující myčku z vaší strany není možná a určitě nic nehraďte. Pokud jde o vyúčtování, tak pronajímatel je povinen nájemci vždy do 4 měsíců po skončení zúčtovacího období povinen předložit nájemci vyúčtování, jinak má nájemce právo na 50 Kč za každý den prodlení s vyúčtováním. Kromě úroku z kauce byste tedy měla nárok také na tuto pokutu, pokud jste nikdy žádné vyúčtování nedostala. Pokud jde o ten úrok, tak pokud není jeho výše sjednaná ve smlouvě, máte právo požadovat úrok v takové výši, za jakou obvykle peněžní ústavy poskytují úvěry.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.