Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Na pozemku mám na katastru dodatečně zapsáno duplicitní vlastnictví. Nyní jsem se náhodou dozvěděl, že duplicitní vlastník pozemek prodal a na katastru je zapsán nový duplicitní vlastník. Je možný takový prodej, bez mého souhlasu a co tato změna duplicitního vlastníka pro mé vlastnictví znamená? Jak zrušit duplicitní vlastnictví? Děkuji, Robert.

ODPOVĚĎ:
V současné chvíli se Vám nabízí v zásadě 2 varianty řešení:
1/ Můžete se soudní cestou domáhat vyslovení neplatnosti předmětné kupní smlouvy (v případě Vašeho úspěchu by se duplicitním vlastníkem pozemku stal opět původní duplicitní vlastník). Touto cestou by nicméně k trvalému odstranění duplicitního vlastnictví nedošlo.
2/ Můžete usilovat o odstranění duplicitního vlastnictví jako takového. Primárně je možné odstranit duplicitní vlastnictví dohodou s druhým duplicitním vlastníkem (tzn. že je nutné sjednat, který z duplicitních vlastníků je výlučným vlastníkem pozemku a jako takový bude v katastru veden). Na základě písemné dohody (resp. souhlasného prohlášení) je následně možné odstranit zápis o duplicitním vlastnictví z katastru nemovitostí. Jelikož však předpokládám, že dohoda s druhým duplicitním vlastníkem nebude spíše možná (neboť nový duplicitní vlastník nebude patrně ochoten se svého nedávno zakoupeného nemovitého majetku dobrovolně zříci), nezbude Vám, než se obrátit na soud s tzv. určovací žalobou (§ 80 Občanského soudního řádu). Soud následně rozhodne, který z duplicitních vlastníků je výlučným vlastníkem předmětného pozemku.
Pro přípravu žaloby (resp. i předžalobní výzvy) Vám doporučuji využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 99/1963 Sb. , Občanský soudní řád
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.