Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Mám dotaz ohledně vrácení daru. Babička s dědou darovali v roce 2014 svůj dům jejich synovi, v darovací smlouvě mají dožití. Ten se z počátku k rodičům choval slušně, ale v poslední době se nestará tak, jak by dle mého měl. Oba prarodiče mají špatný zdravotní stav, ale syn jim neuklidí, je na ně drzý, křičí na ně, dům chce přepsat na svou novou manželku, i když s tím prarodiče nesouhlasí.

Kvůli jeho nové ženě za prarodiči nejezdí vnoučata, protože je na ně sprostá. Prarodiče si proto svůj dar vyčítají. Proto mne zajímá, jaké důvody jsou potřeba k případnému vrácení daru? A dále, dědeček je v nemocnici, není na tom dobře, lékaři nás připravují na možné úmrtí. V případě, že by děda umřel, může babička požadovat svou polovinu daru zpět? A taky je zde problém, protože jejich syn dům opravil, vložil do něj nějaké peníze. Je v takovém případě možné dar chtít zpět a rozdíl mezi hodnotou darů a hodnotou současnou vyplatit a tím se domáhat vrácení daru? Děkuji, Jaromír.

ODPOVĚĎ:
Je možné žádat dar zpět pro tzv. nevděk, kterým je chápáno takové chování, které lze chápat jako hrubé chování, které je proti dobrým mravům. Dar je tŕeba žádat zpět do roka poté, co se dárce o nevděku dozvěděl. I po smrti dědečka se babička může dovolat vrácení jejího podílu. V případě, že syn do domu investoval, má právo na vrácení investic do domu, investice vrácení daru nebrání.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Zpětvzetí daru jedním z původních spoluvlastníků, spolumajitelů - druhý spolumajitel zemřel
  • Smrt původního spolumajitele darované nemovitosti a zpětvzetí darů pro neúctu k dárci
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.