Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Naše matka by chtěla údajně darovat svůj spoluvlastnický podíl na nemovitosti, tj. rodinném dvougeneračním domku se zahradou mně a sestře (svým dvěma dcerám), který nabyla na základě darovací smlouvy, jež byla vyhotovena jejím tchánem a kde jako obdarovaní jsou naši rodiče (matka a otec). Služebnost v jedné části nemovitosti má naše babička - matka našeho otce.

Naše matka 07/2016-02/2017 nebydlí ve společné domácnosti a odstěhovala se pryč i se svými věcmi. Rodiče ale rozvedeni nejsou a žádné řízení o rozvodu zahájené nebylo. Můžete mi prosím sdělit, jaký je v daném případě postup, když náš otec s takovýmto postupem souhlasí? Děkuji. S pozdravem Renata.

ODPOVĚĎ:
V případě, že má Vaše matka svůj podíl na domku ve výlučném vlastnictví (tedy dům nebyl darován do společného jmění manželů), pak samozřejmě může svůj podíl darovat darovací smlouvou svým dcerám. Daň z příjmu se v takovém případě nehradí, neboť je tento příjem mezi příbuznými osvobozen. Sepíšete tedy darovací smlouvu, kde bude matka na straně dárce a Vy se sestrou na straně obdarovaných, přičemž každá budete vlastníkem ideální poloviny původního matčina podílu (patrně budete tedy každá vlastnit ¼ na nemovitosti). Vaše babička má pravděpodobně služebnost dožíti vážicí se k části domku, proto se darovací smlouvou na tomto nic nemění. Rovněž není rozhodné, zda Váš otec s takovým postupem souhlasí či nikoliv, neboť Vaše matka má podíl na domku pravděpodobně ve svém výlučném vlastnictví a s podílem může tedy neomezeně nakládat.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Darování nemovitosti se služebností v SJM synovi, dceři, potomkům - postup, informace
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.