Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím o radu jak nejefektivněji vyřešit následující problém. Otec žije v domku, kde v současnosti vlastní 5/8, bratr 1/8 a já 1/4. Záměrem je převést (darovat) otcův a můj podíl na bratra s tím, že otec v domku v klidu dožije (věcné břemeno). Jaké úkony je třeba učinit a jaké poplatky toto řešení obnáší? Děkuji, Vladislav.

ODPOVĚĎ:
Danou situaci vyřešíte tím, že uzavřete darovací smlouvu, jejíž součástí bude zřízení služebnosti doživotního užívání pro otce. Podpisy na smlouvě je třeba úředně ověřit. Tuto smlouvu je třeba vložit do katastru nemovitostí, správní poplatek za vklad činí 1.000,-Kč. Ve smlouvě musíte dobře vymezit smluvní strany a detailně vydefinovat, o jakou nemovitost se jedná. Pokud byste se obraceli na advokáta za účelem vypracování darovací smlouvy, cena smlouvy se pohybuje individuálně. Někteří advokáti mají stanovenou pevnou cenu za darovací smlouvu, někteří počítají odměnu dle hodnoty převáděného majetku, orientačně se cena za smlouvu bude pohybovat v řádu desetitisíců korun.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Darování domu a zřízení věcného břemene - poplatky, informace
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.