Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Majitel nemovitosti daroval stavbu synovi, aniž by nějak obdaroval druhé dítě. Nyní toho lituje, protože obdarovaný se k němu se chová hrubě (neprojevil vděk) a navíc původního majitele nemovitosti "vystrkal" do domova důchodců a nemovitost rozprodává. Domov důchodců je velká finanční zátěž původního majitele nemovitosti, tj. dárce. Co se s tím dá dělat a v jakém termínu? Děkuji, Alex.

ODPOVĚĎ:
Pokud se obdarovaný chová natolik hrubě, že to lze chápat jako chování v rozporu s dobrými mravy, může dárce dar odvolat. Tedy vyzvat obdarovaného k vrácení daru a ve výzvě specifikovat, v jakém jednání obdarovaného je spatřován nevděk. Pokud obdarovaný dar dobrovolně nevrátí, dárce může k soudu podat žalobu o vrácení daru. Tato žaloba by měla být podána ve lhůtě do jednoho roku poté, co se dárce dozvěděl, že se k němu obdarovaný chová hrubě - tj. např. po nějakém incidentu, apod... Pokud se dárce ocitl v nouzi, i z tohoto důvodu lze dar žádat zpět, podmínkou je, že dárce nemá prostředky na svou vlastní výživu. Zde zákon žádnou lhůtu pro vrácení daru nestanoví.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Odvolání daru z důvodu chování obdarovaného v rozporu s dobrými mravy a pro hmotnou nouzi dárce
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.