Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Otec na mě převedl družstevní byt, který s manželem krátce pronajímáme. Za byt jsme slíbili mým rodičům zaplatit 500.000 Kč. Dosud jsme zaplatili 100.000 Kč. Můj otec chce byt převést zpět, díky naší rodinné situaci (předpokládaný rozvod) a že peníze pošle zpět (100.000 Kč). Jak je na toto právně nahlíženo? Jde o společné jmění manželů?

Pomůže mi převod zpět na otce? Dále pokud otec pošle jen 50.000 Kč a se mnou se vyrovnají “bokem”; je toto přípustné? Děkuji.

ODPOVĚĎ:
Tento dotaz je v rovině právního výkladu, tj. pokud by věc skončila u soudu, lze nyní jen těžko odhadnout, jak by soud s ohledem na tvrzení účastníků a dokazování rozhodl. Otec Vám totiž mohl družstevní podíl darovat (dar není součástí SJM), ale dar je ze zákona bezúplatný a Vy jste již prokazatelně uhradili 100.000,-Kč. Jednalo by se tedy o koupi a v tomto případě by již podíl do SJM spadal, neboť koupené věci do SJM spadají. Podíl samozřejmě můžete otci převést zpět, pokud se Vám to s ohledem na manželův názor podaří a následně otec může peníze vrátit. Rozhodné je, co je součástí SJM v době rozvodu, takže pokud nebudete družstevní podíl vlastnit ke dni rozvodu, nemusíte se otázkou družstevního bytu z důvodu rozvodu vůbec trápit.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Zrušení darování družstevního bytu potomka (dceru, syna) z důvodu rozvodu manželství
  • Darování družstevního bytu synovi, dceři a vliv na SJM, společné jmění manželů
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.