Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Žila jsem v dvougeneračním domě s přítelem a jeho dvěma zletilými dětmi (oba studenti), v přízemí žijí jeho staří rodiče, o které jsme se starali. Přítel, který podnikal, zemřel a zanechal závěť, kde odkázal 1/3 domu jednomu synovi, 1/3 domu druhému synovi a zbytek oběma rodičům. Na dům si přítel vzal hypotéku, na rekonstrukci, kde zbývá doplatit ještě dost velká částka.

I z podnikání zbyly dluhy. Starší syn zůstal se mnou, mladší se odstěhoval k matce, a nyní s námi nekomunikuje a nechce řešit žádné záležitosti. On trvá na prodeji domu, což ostatní dědicové odmítají, protože by pak neměli kde žít. Peníze na vyplacení mladšího syna nemají, bratr je student, prarodiče důchodci. Jakým způsobem se toto řeší? Komu připadnou dluhy po otci (příteli)? Děkuji Andrea

ODPOVĚĎ:
Je otázkou, zda přítel podnikal jako živnostník či podnikal jako obchodní společnost. Pokud podnikal jako obchodní společnost, budou dědicové nabývat obchodní podíl ve společnosti a dluhy budou dále váznout na společnosti. Pokud podnikal jako živnostník, budou dluhy součástí dědického řízení a pokud se dědicové nedomluví, převezmou je rovným dílem. Jeden z dědiců sice může trvat na prodeji domu, ale nemá to jak prosadit. On bude dědit pouze spoluvlastnický podíl, pokud tento podíl nebude do budoucna chtít, musí v rámci předkupního práva ostatním spoluvlastníkům nabídnout jeho odkoupení, a teprve, když nikdo ze spoluvlastníků podíl nebude chtít koupit, může ho nabídnout k odkupu jakékoliv třetí osobě. Tam je pak ale riziko, že se spoluvlastníkem stane např. problémová osoba.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Dědění obchodní společnosti a živnosti - rozdíl
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.