Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Kamarádka má s bývalým přítelem hypotéku na nemovitost. Nemovitost je psaná celá na ni. Chce se z nemovitosti odstěhovat, vyvázat se z hypotéky a darovací smlouvou přepsat dům na bývalého přítele. Dříve než dojde k podepsání darovací smlouvy si chce zajistit finanční vyrovnání 100-150.000 Kč, což je vzhledem k hodnotě nemovitosti a vložených peněz směšná částka. Jak postupovat, může advokát sepsat "něco", nebo může být v darovací smlouvě vyrovnání zahrnuto? A co darovací daň? Děkuji, Zuzka

ODPOVĚĎ:
Kamarádce by se spíše vyplatilo dům příteli prodat, protože v případě darování bude hradit výrazně vyšší daň - darovací, než v případě koupě. Podstatou darování je bezúplatnost, takže otázka vyrovnání by neměla být součástí darovací smlouvy. Celá transakce by se dala ošetřit smlouvou o smlouvě budoucí, ve které by bylo nastaveno, že kamarádka se zavazuje dům darovat, ale až poté, co obdrží finanční plnění. Smlouva o smlouvě budoucí je závazná, pokud by se kterákoliv strana rozhodla ji nerespektovat, může se druhá strana u soudu domáhat jejího splnění. V dané věci ale doporučuji navštívit advokáta, se kterým by bylo dobré osobně věc probrat a zvolit nejvhodnější postup. Seznam advokátů najdete na www.advokatikomora.cz.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Darování nemovitosti s podmínkou vyplacení - jde takovou smlouvu sepsat?
  • Daně - je lepší darování nebo prodej bytu, domu, nemovitosti partnerovi, příteli, druhovi, družce, partnerce, přítelkyni?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.