Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (1 hlas)

Na našem pozemku máme vybudovaný plot výšky 125 cm, tvořený betonovými sloupky, kamennou podezdívkou a plnými deskami. Sousedi si ve vzdálenosti 50 cm od tohoto plotu vysadili na svém pozemku habrový živý plot. Bohužel nemají dost času na jeho pravidelnou údržbu a habry se nekontrolovaně velmi rozrostly. Tyto habry ze strany své zahrady sestřihují ze štaflí na nějakou výšku.

Bohužel z naší strany to neupravují, protože mezi plotem a tímto pásem habrů již není žádný prostor na postavení štaflí a tak tyto stromy jsou neudržované a dosahují výšky cca 5m. Zasadili k plotu další keře (zlatý déšť, rododendrony), které se již velmi také rozrůstají. Stíní nám. Máme zde ovocnou zahradu a sušák na prádlo. Několikrát jim naši synové pomáhali motorovou pilou tyto habry seřezávat. Sami na to nemají čas a sílu, ale my už také nechceme se starat o jejich problém. Slibovali nám, že budou udržovat tento pás, aby nám neškodil, ale nic takového se neděje. Udržuji -sestřihuji pouze ze své strany pozemku a to ještě nechali také vyrůst do výšky. Máme obavy, že kořeny těchto habrů nám mohou poškodit podezdívku našeho plotu. Chtěli bychom nechat náš plot opravit, ale bohužel se z důvodu blízko nasazených habrů k němu nedostaneme. Chtěla bych se proto zeptat, zda můžeme po sousedech požadovat, aby tento pás habrů a keře kompletné zrušili. Sousedi určitě budou argumentovat s tím, že proč by to rušili, když nám to do teď nevadilo.
Děkuji, Helena

 

ODPOVĚĎ:
Po sousedech odstranění požadovat můžete. Pokud ale nebudou ochotni k domluvě, museli byste se obrátit na soud. Občanský zákoník stanovuje pro stromy dosahující výšky více jak 3 metrů minimální vzdálenost 3 metry od hranice pozemku, pro menší stromy je hranice stanovena 1,5 metru. Pokud by bylo prokázáno, že stromy skutečně ničí váš plot a znemožňují přístup k plotu a jeho opravu, soud by pravděpodobně jejich odstranění nařídil.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.