Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla jsem se zeptat, jak máme postupovat, nebo jaké máme možnosti: Koupili jsme dům, ve svahu nad námi je pozemek s chatou a na něm, cca 2-5m od našeho pozemku, 4 vzrostlé smrky u sebe, výška cca 10-15m. Stromy jsou ve svahu, hranici našeho pozemku tvoří užitkové stavby (chlívky). Obytný dům je cca 10 m od chlívků. Smrky mají povrchové kořeny, navíc jsou v tom svahu a pokud by se vyvrátili (stále větší sucha), zničí nám užitkové stavby, nebo pergolu a možná už i zasáhnou dům. Je možné chtít po sousedech jejich minimálně zkrácení, ev. pokácení? Je nutný nějaký posudek, rozhodnutí obecního úřadu, nebo něco takového? Ještě jsme s nimi o tom nemluvili, jen chci dopředu znát naše možnosti. Děkuji, Dana

ODPOVĚĎ:
Měli byste sousedy informovat o jistém nebezpečí vyplývajícím z těchto stromů a vyzvat je k řešení. Pokud by nereagovali adekvátně, obraťte se na obecní úřad, aby situaci prověřil a případně nařídil např. odstranění a pokud ani tato varianta nepovede k výsledku, nezbývá, než se obrátit na soud s žalobou o odstranění stromů. I vy máte za určitých okolností právo v době vegetačního klidu šetrně odstranit např. větve či kořeny sahající na váš pozemek, nicméně je třeba to učinit skutečně šetrně tak, aby strom nezahynul, ale to obecně asi nebude Váš problém, neboť zde nebezpečí vyplývá ze samotné existence stromů, které asi bude třeba odstranit. A to sami bez povolení udělat nemůžete.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Stromy v kopci, ve svahu ohrožující spadnutím stavbu - jak požádat o zkrácení nebo pokácení stromů ohrožujících majetek?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.