Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Je mi přes 50let a stále častěji přemýšlím nad tím, jak to bude s bytem, do kterého jsem se přestěhovala za současným manželem. Můj manžel je vlastníkem bytu, já jsem přihlášená na službách u bytového družstva. Mám vlastní byt, ale vím, že ho časem prodám. Tak to navrhl i můj manžel. Já mám své dvě děti z předchozího manželství, manžel také dvě.

Už několikrát zmínil, že byt zdědí jedno z jeho dětí. Jsme ve věku, kdy člověk začíná přemýšlet více nad jistotami. Nerada bych se dostala do situace, že by se manželovi něco zlého přihodilo a jeho děti by mě z bytu vyhodily. A tím jsem si naprosto jistá. Jak by to bylo, kdyby manžel zemřel jako první? Myslím, že bych měla být zahrnuta do dědického řízení? Je možné pak jeho děti vyplatit? V bytě s manželem žiji 10 let a podílím na běžném provozu, byt neustále zvelebujeme a nerada bych skončila někde v podnájmu. Děkuji, Kamila

 

ODPOVĚĎ:
Pokud má Váš manžel dvě děti, pak v případě jeho úmrtí byste dědili vše rovným dílem, tedy každý z vás třetinu. Pokud byste v bytě chtěla zůstat, resp. byste ho chtěla přikázat do svého vlastnictví, musela byste jeho děti třetinou vyplatit. Za účelem jednoznačného nastavení situace v případě jeho úmrtí by bylo možné sepsat dědickou smlouvu, tu ale můžete sepsat pouze u notáře notářským zápisem a v té můžete ošetřit, jak by to bylo v případě úmrtí manžela.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.