Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.20 (5 hlasů)

Sousedi mezi našimi pozemky postavili drátěný plot, což by bylo v pořádku. K plotu vysázeli v cca 60 cm vzdálenosti keříky. A za nimi ještě v cca 140 cm vzdálenosti menší stromky. Z našeho pohledu jde o jižní stranu a mám tu vysázené ovocné keře, které budou díky nim zastíněné. Upozornila jsem je na § 1017 odst. 1 OZ. Oni mi ale už dvakrát řekli, že oni ty keříky považují za živý plot, a tudíž vzdálenost dodržet nemusí. Předpokládám, že se odvolávají na odst. 2 tamtéž.

Když plot stojí, a tudíž rozhrada existuje a vytyčuje hranici mezi pozemky, považuje se o 60cm dále vysázený keřový porost taktéž za rozhradu? A pokud ano, může mít soused rozhrady dvě? Dvojité rozhrady OZ řeší, ale pochopila jsem to tak, že každý ze sousedů má svoji. A pokud by opravdu o rozhradu šlo a oni keře nemuseli posunout, platí tam stejné podmínky jako pro ploty? Vzhledem k tomu, že na ten živý plot nepožádali o územní povolení, a tudíž ani o moje, museli by živý plot udržovat v dvoumetrové výšce, aby byla splněna podmínka toho, že územní povolení mít nemusí?
Děkuji, Debora

 

ODPOVĚĎ:
Pro rozhrady (ploty) je typické, že oddělují dva sousední pozemky od sebe – vytyčují hranici. Již z povahy věci tak za rozhrady lze považovat pouze takové překážky (umělé ploty, keře, stromy, zídky apod.), které vytyčují hranici sousedních pozemků – tzn. stojí na jejich hranici.
Z Vámi nastíněné situace je drátěný plot rozhradou mezi Vaším a sousedovým pozemkem, nicméně keře vysázené ve vzdálenosti cca 60 cm či ještě dále vysázené stromky již tuto funkci plnit nemohou, jelikož fakticky nejsou rozhradou dvou sousedních pozemků, jedná se pouze o „přírodní překážky“ vytvořené na vlastním pozemku. Opačný výklad by totiž umožňoval, abyste si uprostřed vlastního pozemku vybudovali např. zídku a o té prohlašovali, že je rozhradou dle občanského zákoníku a např. se musí Váš soused podílet na její údržbě, což je absurdní.
Ustanovení o dvojitých rozhradách dopadá na situaci, kdy jsou na hranici pozemku vytvořeny dva ploty – např. jeden soused vybuduje drátěný plot a druhý na též hranici (ze své strany) vysází keře.
Jelikož dle výše uvedeného keře a stromky vysázené ve vzdálenosti 60 cm a 140 cm od hranice plotu (která je vytyčená drátěným plotem) nejsou rozhrady, pak se na ně vztahují ustanovení občanského zákoníku, konkrétně:
§ 1013 odst. 1: Vlastník se zdrží všeho, co působí, že mj. světlo, stín a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku. Zakazuje se přímo přivádět imise na pozemek jiného vlastníka bez ohledu na míru takových vlivů a na stupeň obtěžování souseda, ledaže se to opírá o zvláštní právní důvod.
§ 1017: Má-li pro to vlastník pozemku rozumný důvod, může požadovat, aby se soused zdržel sázení stromů v těsné blízkosti společné hranice pozemků, a vysadil-li je nebo nechal-li je vzrůst, aby je odstranil. Nestanoví-li jiný právní předpis nebo neplyne-li z místních zvyklostí něco jiného, platí pro stromy dorůstající obvykle výšky přesahující 3 m jako přípustná vzdálenost od společné hranice pozemků 3 m a pro ostatní stromy 1,5 m.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vzdálenost stromů a keřů od hranice pozemků - kolik cm?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.