Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Na chalupě máme cca 20 let studnu, ze které bere vodu i soused. Ve studně má jednoduše čerpadlo a trubkami si vede vodu do chaty. Nijak to není ošetřeno, žádné věcné břemeno tam nemáme. V rámci dobrých vztahů a v té době dostatku vody ve studni jsme to nijak neřešili.

Takto to fungovalo až do jara 2019, kdy jsme se dozvěděli, že soused chce chatu prodat a uvádí, že voda je vedená z místního zdroje. Ten místní zdroj je naše studna na naší oplocené zahradě. Navíc za poslední léta vody ve studni ubylo a my nemáme zájem poskytovat vodu novému majiteli.
Studna je na našem pozemku a žádné věcné břemeno na ní není. Jak to můžeme řešit. Nejjednodušší by bylo odpojit čerpadlo ve studni a vrátit ho majiteli. Je to možné? Děkuji, Karla

 

ODPOVĚĎ:
Pokud není vedeno v evidenci nemovitostí žádné věcné břemeno, můžete jednoduše sousedovi vodu odpojit. Problém ale je, že pokud byla voda ze studny takto čerpána déle než 10 let, může se soud domáhat soudně zápisu věcného břemene z důvodu vydržení. Pokud by prokázal čerpání vody po tuto dobu a zároveň prokázal, že není možné vodu čerpat jinak, je reálné, že by soud věcné břemeno zřídil. Proto doporučuji primárně se ohledně dané věci domluvit, než absolvovat nákladné soudní řízení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.