Počet stránek ve webu: 43.153

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Píšu v záležitosti mojí kamarádky - ráda bych jí pomohla. Již delší dobu se stará o svou nemobilní nemocnou matku k tomu má ještě svoje zaměstnání a těžko již vše stíhá, tak se snažila o nějakou změnu. Při vyřizování zjistila, že již před několika lety matka rodinný dům darovala synovi, tj. bratra mojí kamarádky. Ten ji k tomu donutil podlým způsobem přes svého kamaráda. O této skutečnosti nikdo nevěděl.

Bohužel ale v té smlouvě není ani zmínka o dožití (věcné břemeno doživotního užívání nemovitosti) a péči o matku. Prostě žádné povinosti. Ve skutečnosti v domě matka stále žije a syn ji pouze občas navštíví.
Je možné takový přepis domu nějak napadnout, nebo změnit.
Děkuji Vám za odpověď. Děkuji, Zuzana

 

ODPOVĚĎ:
V daném případě by bylo pouze možné odvolat dar pro nouzi či pro nevděk. Pro nevděk by musela být splněna podmínka, že se k dárci obdarovaný chová natolik hrubě, že je to v rozporu s dobrými mravy, a pro nouzi, že se obdarovaný ocitl skutečně na hranici životní nouze. Pokud by bylo prokázáno, že v době darování již matka byla ve stavu, kdy nechápala následky svého jednání, pak by bylo možno také dar napadnout pro neplatnost. Jiné možnosti bohužel zákon neposkytuje.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.