Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Pravomocným rozhodnutím soudu o zrušení spoluvlastnicví jsem se stala jedinou vlastnicí rodinného domu. Ale nevím, od kdy: Od pravomocného rozhodnutí soudu (prosinec 2018) nebo od data zapsání do katastru nemovitostí (13.3.2019) nebo
od data předání bývalým spoluvlastníkem (10.4.2019-v rozsudku je psáno, že do této doby nemovitost vyklidí a předá klíče).

Bývalý spoluvlastník v domě nebydlí, ale dělá nám poslední měsíc naschvály (devastuje nemovitost, mlátí dveřmi, nechává velice nahlas puštěnou hudbu - i v noci - i když v bytě není, tento víkend jeho syn pořádal v bytě technopárty celý den a noc, apod.). Zvažuji žalobu na náhradu škody za záměrně zdevastovanou nemovitost. Mám šanci na úspěch?
Děkuji, Kamila

 

ODPOVĚĎ:
Účinky převodu vlastnického práva nastaly v okamžiku vkladu do katastru nemovitostí. Vlastnické právo tedy máte od okamžiku, kdy jste rozsudek vložila do katastru nemovitostí. Žalobu na náhradu škody podat můžete, je ale třeba mít dobře zajištěné důkazy, tedy fotografie, svědky, listiny, vyčíslení škody znalcem, apod.

 

► Stránka se věnuje tématu:

  • Od kterého dne přesně se nemovitost ve spoluvlastnictví stává oficiálně majetkem jen jednoho ze spolumajitelů?
  • Spolumajitel záměrně devastuje dům - nárok na náhradu škody, odškodnění
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.