Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

07/2018 jsem zakoupil na úvěr osobní vůz a jelikož mám ještě jiný zapůjčil jsem ho dceři. Jak šel čas nepohodli jsme se a teď jsem jí vyzval, aby vůz vrátila, ale to odmítá. Mám i obavy, aby vůz úmyslně nepoškodila. Budu klidně postupovat důrazně, jen nevím jaká je ta správná cesta. Děkuji za radu S pozdravem Igor.

ODPOVĚĎ:
Pokud je vůz psaný na Vás a nemáte žádnou písemnou smlouvu, vyzvěte ji písemně (ideálně zaslat dopis min. doporučeně), aby vůz vrátila, a určete jí k tomu přiměřenou lhůtu. Tuto výzvu je vhodné formulovat jako tzv. předžalobní výzvu (vzor naleznete zde: https://www.zbynekmlcoch.cz/ke-stazeni/obcanske-pravo-vzory/predzalobni-upominka-vyzva-k-uhrazeni-dluhu-vzor-ke-stazeni-zdarma-novy-obcansky-zakonik-2014). Ve Váš neprospěch bohužel trochu svědčí skutečnost, že nemáte právě žádnou písemnou smlouvu, ve které by byla zakotvena lhůta zapůjčení vozidla, popř. výpovědní důvody – budete muset prokázat, že jste se např. dohodli na užívání vozidla pouze po určitou dobu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.