Počet stránek ve webu: 43.180

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Obracím se na vás s prosbou o řešení problému týkající se střídavé péče o psa. Věřím, že takový případ není ojedinělý a lze ho řešit. V době trvání manželství si dcera s manželem pořídili psa s tím, že je to dárek pro ní (písemně to nemá, ale jsou na to svědci, že pejsek byl dárek pro dceru). Finančně se na koupi podíleli rovným dílem.

Před rozvodem, který proběhl bez problémů se dohodli, že pejska budou mít ve střídavé péči (dohodu mají písemnou a uzavřeli jí ještě před rozvodem manželství tj. 26.10.2021. Manželství trvalo do 31. 3. 2022. Od září 2021 byl již pejsek ve střídavé péči.   Problém nastal když dcera přepsala hypotéku na svůj byt na bývalého manžela.) na tom se také domluvili před rozvodem). Vyrukoval na dceru s tím, že nemá už důvod jí pejska dávat. Od rozvodu (a vlastně i před ním) fungovala střídavá péče (každých 14 dní). Na krmení (granule, pamlsky…), výbavě (vodítka, obojky, hračky…) veterinární péči (nemoc močového měchýře, prostata, kastrace….) se podíleli rovným dílem. Pejsek je na dceru citově vázaný, ona na něho také, což se o jejím exmanželovi říci nedá, má ho rád, ale citové pouto mezi nimi není (o tom je přesvědčeno blízké i širší okolí) a dělá to jen proto, aby jí ublížil. Vždy když přišel od jejího bývalého manžela musela ho vykoupat, vyčesat (abnormálně líná, ještě mnohem víc teď po kastraci), popřípadě vytahat klíšťata. Okrajově ví, že venčení u exmanžela vypadá tak, že ho vypustí na menší zahradu za domem, procházka neexistuje, zřídka je vidět jeho nynější přítelkyně, že s ním jde na vodítku. Nyní si bývalý manžel chce pořídit štěně, dcera se bojí, že pejsek bude ještě víc strádat. Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Jelikož došlo k uzavření dohody o čtrnáctidenní střídavé péči, je tato dohoda závazná. Bohužel dohoda je velmi střídmá a neupravuje spoustu oblastí, např. i péči.
Zde doporučuji písemně vyzvat bývalého manžela, aby odpovídajícím způsobem pečoval o psa, zejména jej vyčesával, apod. Současně jej upozorněte, že se jedná o živého tvora, nikoliv věc, a je tudíž potřeba v případě, že má střídavá péče i nadále trvat, aby se náležitě o psa staral.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.