Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vlastním pozemek (louku) a soused si oplotil svoji parcelu tak, že tento plot částečně zasahuje mimo hranice vyznačené v katastrální mapě a zabírá část mého pozemku. Nemohu v takovém případě o tuto část pozemku přijít? Chystám se nechat vyměřit parcelu do geometrického planu a případné odchylky nechat zapsat na katastru. Je to správný a dostačující postup? Není nutné plot bourat?   Stačí, že na katastru bude zapsán přesný stav? Děkuji Drahoslava.

ODPOVĚĎ:
Na dotazy odpovím ve Vámi zvoleném pořadí:
1/ Nemohu v takovém případě o tuto část pozemku přijít?
Za určitých podmínek o tuto část svého pozemku přijít můžete. Pakliže by soused takto zabranou část Vašeho pozemku užíval déle než dvacet let, mohl by se posléze domáhat nabytí jejího vlastnictví s odkazem na tzv. mimořádné vydržení (§ 1095 občanského zákoníku).
Začne-li tedy soused (resp. pokud již začal) užívat část Vašeho pozemku, hrozí Vám riziko, že soused bude v budoucnu tvrdit, že se stal jejím vlastníkem.
2/ Je to správný a dostačující postup?
Dle mého názoru nikoli. Údaje obsažené v katastru nemovitostí jsou sice závazné a směrodatné, soused by se však mohl domáhat nabytí vlastnictví k části Vašeho pozemku (například s odkazem na výše uváděné mimořádné vydržení) i přesto.
Je podstatné, jak se rozhodnete s nastalou situací naložit:
a/ Můžete nechat zaměřit přesný průběh hranice pozemků a následně se po sousedovi domáhat odstranění oplocení, jelikož bylo bez Vašeho souhlasu vybudováno na Vašem pozemku (a samozřejmě byste se rovněž domáhala ukončení užívání části Vašeho pozemku).
Pokud by soused nebyl ochoten Vaší výzvu uposlechnout, mohla byste se v první řadě obrátit na místně příslušný stavební úřad a iniciovat u něj provedení kontroly a zahájení řízení o nařízení odstranění stavby (§ 129 stavebního zákona). Pokud byl totiž plot vystavěn na Vašem pozemku bez Vašeho souhlasu, jedná se s největší pravděpodobností o tzv. černou stavbu a stavební úřad může sousedovi nařídit její odstranění.
Pakliže byste z jakéhokoli důvodu u stavebního úřadu neuspěla, bylo by nutné se v této věci obrátit s žalobou na soud. Za tímto účelem Vám doporučuji využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
(a to advokáta zabývajícího se oblastí občanského práva).
b/ Můžete nechat zaměřit přesný průběh hranice pozemků a následně se se sousedem písemně dohodnout na užívání části Vašeho pozemku. Se sousedem by tudíž bylo nutné uzavřít smlouvu, z níž by jasně vyplývalo, že:
- soused si je vědom toho, že oplocení vybudoval na Vašem pozemku a užívá tudíž část Vašeho pozemku,
- Vy dáváte souhlas s tím, aby soused užíval předmětnou část Vašeho pozemku (ke smlouvě by bylo vhodné přiložit geometrický nákres, na němž by byla sousedem zabraná část Vašeho pozemku zřetelně vyznačena).
Bude záležet na Vašem rozhodnutí, o jakou smlouvu by se mělo jednat. Pokud budete chtít, aby Vám soused za užívání části Vašeho pozemku platil, bude nutné uzavřít nájemní smlouvu (§ 2201 a násl. občanského zákoníku), budete-li ochotna přenechat sousedovi část svého pozemku k bezúplatnému užívání, může jít o smlouvu o výprose či o výpůjčce (§ 2189 a násl. a § 2193 a násl. občanského zákoníku).
Do smlouvy je možné rovněž zakotvit sousedovu povinnost kdykoli – a to na Vaší výzvu – odstranit z Vašeho pozemku vybudované oplocení.
3/ Není nutné plot bourat?
Záleží na tom, zda hodláte užívání části svého pozemku sousedem tolerovat či nikoli. Pokud s tímto stavem nesouhlasíte, bude vhodnější vyzvat souseda k odstranění oplocení (popřípadě se obrátit na stavební úřad či na soud, jak uvádím v odpovědi ad 2/ výše). Budete-li naopak s užíváním části svého pozemku sousedem souhlasit, můžete s ním uzavřít příslušnou smlouvu a plot odstraňován být nemusí.
4/ Stačí, že na katastru bude zapsán přesný stav?
Jak již uvádím výše, dle mého názoru toto opatření pro ochranu Vašeho vlastnického práva nestačí.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.