Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (1 hlas)

Tchyně hodlá přepsat výlučně její byt (protože byt byl její před uzavřením manželství a na družstvu je jen její jméno) na manželku. Z družstva jsme dostali papíry o smlouvě o převodu družstevního podílu. V oddíle kupní cena je, že převod družstevního podílu je bezúplatný.

Tchýně ho chce totiž darovat manželce jelikož má obavy o marnivé utrácení peněz tchánem, že by byt či jeho část prodal a peníze utratil za blbosti a aby nepřipadl ani popřípadě jeho další nevlastní dceři v případě její smrti. Chtěl jsem se tudíž zeptat, zda taková forma smlouvy z družstva o převodu členského podíluji plně stačí manželce jako nabyvateli jako plnohodnotná sepsaná forma v případě, že by tchýně zemřela. Nebo je-li třeba ještě něco sepsat u notáře jako darovací smlouvu za jejího života apod. Tchýně totiž nechce byt dávat do dědictví, aby jsme se vyhnuli poplatkům za notáře, které jsou pak dražší než sepsání teď nějaké smlouvy. Děkuji za odpověď Jonáš.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud se jedná o družstevní byt, pak smlouva o převodu družstevního podílu stačí a tuto smlouvu je následně třeba doručit pouze družstvu, aby družstvo členský podíl přepsalo na manželku. Družstevník totiž nevlastní byt, ale je vlastníkem družstevního podílu a nájemcem bytu. Smlouva tedy ani nemusí mít ověřené podpisy, byť to rozhodně lze doporučit, družstvo to také asi bude požadovat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.