Počet stránek ve webu: 43.378

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V červnu 2019 jsem se seznámil s paní, ke které jsem se v srpnu 2019 nastěhoval. Bydleli jsme v panelovém bytě a neměli jsme moc možností trávit volný čas, proto jsme se dohromady rozhodli koupit zahradu. Na koupi jsme ale neměli hotovost, takže jsme museli vzít si bankovní půjčku. V říjnu 2019 se naskytla možnost koupit zahradu v oblíbené zahrádkářské kolonii.

Protože jsme na koupi neměli dostatek peněz, domluvili jsme se, že si přítelkyně vezme půjčku 300 000 Kč a zahradu koupí. Jasně jsme se dohodli, že budu každý měsíc přispívat polovinou splátek půjčky, které banka vyčíslí.   Přítelkyně půjčku dostala a v říjnu 2019 se zahrada koupila (na katastru nemovitostí byla zapsaná na přítelkyni). Pravidelně jsem jí každý měsíc platil 2.500 Kč na splácení půjčky. Vše fungovalo bez problémů a já jsem trávil na zahradě veškerý volný čas. Postupně jsem ji zveleboval a investoval do ní i mé finanční prostředky ze zaměstnání. Postavil jsme skleník, oplocení, udírnu a gril atd. a zahrada se stala ideálním místem pro odpočinek a relaxaci. Bohužel v roce 2023 jsme si s přítelkyní přestali rozumět a došlo k rozchodu. Začali jsme proto řešit, co se stane se zahradou. Společně jsme se dohodli, že ji prodáme a přítelkyně mi vyplatí částku, kterou jsem jí po dobu cca 4 let přispíval na splácení půjčky. Tato vypočítaná částka činila cca 100.000 Kč a domluvili jsme se, že ji obdržím po prodeji zahrady. V červenci 2023 jsem se odstěhoval a nějaký čas jsem na zahradě bydlel a staral se o ni, aby byla pro případného kupce v co nejlepším stavu. Sehnal jsem přítelkyni makléře, kterému se v říjnu 2023 podařilo zahradu prodat za 900.000 Kč. Přítelkyně tuto částku obdržela, ale i přes mé opakované žádosti (včetně SMS a zpráv na sociálních sítích), mi dosud nedala ani korunu. V těchto zprávách jsem ji jasně upozornil, že na peníze mám nárok na základě naší dohody o splácení půjčky a investic do domácnosti. Moje tvrzení můžou doložit i svědci, kteří byli přítomni, když jsme tuto ústní dohodu s přítelkyní uzavírali. Mohu doložit zprávy ve, kterých jasně formuluje, že peníze obdržím po prodeji zahrady. Nejsem znepokojen pouze kvůli penězům, které jsem investoval do splácení půjčky, ale i kvůli penězům, které jsem za cca 4 roky společného života vložil do naší domácnosti (například nákup nových spotřebičů), faktury mohu taktéž doložit. Dosud jsem za to žádné kompenzace neobdržel.

 

ODPOVĚĎ:
Bohužel v případě soužití partnerů po rozchodu lze nárokovat pouze to, co bylo prokazatelně tím kterým partnerem hrazeno. Tedy pokud jste schopen prokázat, že jste zasílal splátky na úvěr, máte nárok tyto splátky z titulu bezdůvodného obohacení žádat zpět, a to upozorňuji pouze tři roky zpětně s ohledem na promlčecí lhůtu. Proto není dobré s případnou žalobou k soudu příliš otálet. Pokud jde o další investice, např. spotřebiče atd..., tak ty patří tomu, kdo prokáže jejich koupi. Není to jako v manželství, že věci spadají do společného jmění manželů. Tedy pokud jste schopen prokázat, že jste koupil nějaké spotřebiče, máte právo je žádat zpět prostřednictvím žaloby o vydání věci a splátky úvěru prostřednictvím žaloby o vydání bezdůvodného obohacení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.