Počet stránek ve webu: 43.378

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

1/9 nemovitosti v dražbě po exekuci jednoho ze spolumajitelů získala firma zaměřující se na koupě pozemků. Vzhledem k vysoké ceně takového podílu na zahradě, kterou nám další 2/3 vlastník defacto neumožňuje využívat, jsme se do dražby nezapojili (pouze jsme dohodnutí na údržbě ideální 1/3 plochy zahrady).

Teď nám nový vlastník píše doporučený dopis, ať jej kontaktujeme ohledně dalšího postupu, jinak se obrátí na právního zástupce. Máme si na něco dát pozor? Čemu se bránit. Můžeme něco po něm požadovat my? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud byla 1/9 vydražena někým jiným, je reálné, že po Vás bude spoluvlastník žádat nájem odpovídající jeho jedné devítině. Protože pokud nemovitost užívá pouze některý spoluvlastník a některý ne, tak ten, který užívá, je povinen těm, kteří neužívají, hradit částku odpovídající tzv. bezdůvodnému obohacení, tedy za nadužívání podílu. Pokud ale většinový spoluvlastník znemožňuje užívat zahradu i vám, tak také vy máte právo po něm žádat odpovídající částku. Těžko říct, s čím nový spoluvlastník přijde, nicméně nemusíte hned nic podepisovat, můžete si vše v klidu rozmyslet a až po poradě s odborníkem se ve vztahu se spoluvlastníkem posunout dál.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.