Počet stránek ve webu: 43.378

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

V roce 2011 jsem zakoupil pozemek. Při náhodném nahlížení do katastru nemovitostí ČR jsem zjistil, že předchozí majitel připlotil pozemek obce. V roce 2017 jsem začal nezaviněnou nastátlou situaci s městem řešit. Jelikož město neustále eskaluje finanční požadavky, začal jsem uvažovat o vydržení. Mám obavu, že jsem svoji poctivou iniciativou v roce 2017 přerušil lhůtu deseti let pro vydržení.

Mohla by se do vydržení počítat i lhůta držby předchozího majitele, který již nežije. Mám fotodokumentaci, inkriminovaný plot stavěl v roce 1997.

 

ODPOVĚĎ:
Ano, je nesporné, že svou aktivitou (v roce 2017) jste vydržecí lhůtu přerušil (resp. ukončil, jelikož od této doby je Vám beze všech pochyb známo, že užíváte část cizího pozemku).
Co se týče započítání doby, po kterou užíval část cizího (městského) pozemku Váš právní předchůdce, zní odpověď: Ano, tato doba může být (za splnění určitých podmínek) započítána. Konkrétně lze v této souvislosti odkázat na:
- § 1092 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
"Do vydržecí doby se ve prospěch vydržitele započte i doba řádné a poctivé držby jeho předchůdce."
- § 1096 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
"Nabyl-li někdo poctivě držbu od poctivého držitele, jehož držba se zakládá na právním důvodu, který by postačil ke vzniku vlastnického práva (§ 1090 odst. 1), započítává se mu vydržecí doba jeho předchůdce.
Při mimořádném vydržení se nástupci započte vydržecí doba poctivého předchůdce bez dalšího."
Pokud by činil výsledek součtu délky držby realizované Vámi a Vaším právním předchůdcem alespoň dvacet let, mohl byste tvrdit, že došlo k tzv. mimořádnému vydržení dle § 1095 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
"Uplyne-li doba dvojnásobně dlouhá, než jaké by bylo jinak zapotřebí, vydrží držitel vlastnické právo, i když neprokáže právní důvod, na kterém se jeho držba zakládá. To neplatí, pokud se mu prokáže nepoctivý úmysl."
Výhodou mimořádného vydržení je jeho relativně snadná prokazatelnost, jelikož dobrá víra držitele se zde neprokazuje.
Pokud by město s Vaší argumentací (týkající se řádného čimimořádného vydržení části městského pozemku) nesouhlasilo, bylo by nutné se v této věci obrátit s tzv. určovací žalobou na soud.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.