Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Má matka je 2009-2019 v zahraničí - ve Francii stále s českým občanstvím a nyní je vážně nemocná a úmrtí je velice reálné v nejbližší. V kontaktu jsem s ní ale pouze minimálně. Zde v Čechách po sobě zanechala zcela jistě velké dluhy, které mi odmítá přiznat, ale již se po ní sháněli exekutoři a hrozí mi tedy, že na mne dluhy padnou (plus další dvě mé sestry).

Chtěla jsem se zeptat, jestli informace ohledně úmrtí a z Francie a případné odmítnutí dědictví je stejné jako tady, nebo to probíhá jinak? Zároveň mám problém s místem trvalého bydliště, mám ho napsané někde, kde nebydlím a majitelka ho stále nezrušila, postačí tedy zřídit datovou schránku a sledovat ji?
Doplňující dotaz je, zda se může stát, že Francie bude po mě jako po pozůstalé řešit převoz těla, pohřeb atd. ?
Děkuji za odpověď, otázka dluhů po mých rodičů mě děsila a děsí stále a ráda bych se zařídila, abych se případným problémům vyhnula.   Děkuji, Alena

 

ODPOVĚĎ:
Rozhodným právem je v tomto případě právo země, ve které měl zůstavitel obvyklý stabilizovaný pobyt. U Vaší matky lze takto chápat Francii a dědictví by tedy bylo řešeno podle francouzského práva. Zde bych doporučila kontaktovat notáře či advokáta, kteří rozumí francouzskému právu, seznam advokátů najdete na www.advokatikomora.cz. Trvalé bydliště si můžete změnit sama, nicméně pokud jsou zde důvody, pro které to nelze, je zřízení datové schránky řešením. Pokud matka zemře ve Francii, není důvod její tělo převážet do ČR, vše lze vyřešit ve Francii.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.