Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Chci se zeptat na dědické řízení. Před několika měsíci (2019) mi umřela maminka a nyní v rámci dědického řízení si mě předvolala advokátní kancelář k prvnímu jednání ve věci zjištění stavu jejího majetku atd. Shodou okolností u této kanceláře maminka 2005, když se jí prudce zhoršil zdravotní stav, uzavřela závěť, kde veškerý majetek odkazuje mně - jako jedinému synovi.

O tomto jsem se dozvěděl až v advokátní kanceláři. Sám jsem to netušil, že má závěť. Advokátní kancelář po mě chce, abych nechal provést odhad domu po mamince a ostatních nemovitých věcí, aby se dala určit výše poplatku, který budu platit za zpracování dědictví. Nemělo by být toto řešeno ze závěti, když je sepsaná a platná, paušálním poplatkem pro kancelář a pro mě tedy zdarma? Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Notář má vždy právo na odměnu podle hodnoty nabytého dědictví a hradí vždy ten, kdo dědí. Je tedy třeba nechat zpracovat posudky a musíte počítat s tím, že budete hradit odměnu notáři sám, pokud jste jediný dědic. Odměna se vypočítává z hodnoty dědictví dle tzv. notářského tarifu, který je kdekoliv na internetu dohledatelný.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.