Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (1 hlas)

Můj bratr bydlel v domě spolu s naším otcem. Otec nyní (8/2022) zemřel. Vlastnictví domu měli bratr s otcem každý 1/2. Otcův trezor otevřel sám, bez mé přítomnosti/jakéhokoliv svědka. Předmětem dědictví byla též otcova sbírka známek, kterou uceloval i jako člen Svazu filatelistů více jak 35 let.

Nejprve mi bratr nabídl, že sbírku neuvedeme do dědictví a prodáme si ji sami. To jsem odmítl. Bratr, mě tedy jako vypravitel pohřbu, ujistil, že známky u notáře jako součást dědictví následně uvedl. Když jsem nyní, téměř před závěrem dědického řízení do dokumentů u notáře nahlédl, zjistil jsem, že sbírka jako součást pozůstalosti v dokumentu uvedena není. Když jsem bratra následně oslovil, sdělil mi, že vůbec neví o čem mluvím, otec nikdy filatelistou nebyl, známky nesbíral a tedy ani žádná jeho sbírka neexistuje. Oslovil jsem tedy s podnětem oficiálně notáře spravujícího pozůstalost po otci, a ten mi sdělil, že já musím existenci sbírky dokázat, pokud chci, aby byla zahrnuta do dědického řízení. Mezitím však bratr vyměnil u celého otcova domu zámky a zakázal mi do domu přístup. Mám tam samozřejmě i své osobní věci, na řadu z nich mám i faktury/doklad o koupi, ale bratr mě odmítá i tyto věci vydat/do domu vstoupit. Tvrdí totéž, co u sbírky známek. Že bych musel dokázat, že tam mé věci/sbírku známek má a že na ně mám nárok. Nevím, jak dále postupovat. Dotazy:
1/ Postupovala notářka správně, když chce po mé osobě dokazování zatajeného dědictví?
2/ Jak mám prokázat existenci sbírek, když se do domu, kde jsou uloženy nemohu dostat, a nikdy mě nenapadla si jakkoliv otcovu sbírku dokumentovat?
3/ Má bratr právo zadržovat mé osobní věci, byť mám na ně prokazatelné doklady/faktury? Jak mám správně postupovat?

 

ODPOVĚĎ:
K Vašim dotazům:
1. Notář postupuje správně. Pokud není prokázáno, že věc skutečně existovala, pak notář musí postupovat tak, jako by věc neexistovala. Bývá to častý problém u dědických sporů, pokud nemáte zavčas věci dokumentovány, jde to bohužel k Vaší tíži.
2. Předpokládám, že dědické řízení stále není ukončeno a Vy budete dědit část otcova podílu na domě. Máte tedy do domu také právo vstupovat. Pokud Vás tam bratr nepustí dobrovolně, pak byste se měl obrátit na notáře, aby ustanovil správce dědictví, který by se měl o dědictví starat do ukončení řízení, zdokumentovat ho a taktéž Vám vydat dokumenty. Doporučila bych u notáře zdůraznit obavu, že bratr do dědictví nechce schválně přiznat cenné artefakty.
3. Bratr nemá právo Vám zadržovat Vaše věci, ovšem pokud je nevydá dobrovolně, musel byste se jich domáhat soudně prostřednictvím občanskoprávní žaloby na vydání věci.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.