Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (2 hlasů)

Jak postupovat v případě vzniku dluhu zesnulé osoby, dluh vznikl v době po ukončeném dědickém řízení. Česká kancelář pojistitelů poslala dopis s dluhem na jméno zesnulého za období, kdy přívěsný vozík neměl povinné ručení, tzn. po úmrtí původní povinné ručení zaniklo a začal nabíhat dluh u ČKP. Vozík nebyl předmětem dědického řízení, nevěděl jsem o něm.

Vozík nechci, ani nevím, kde je, ale našel jsem malý a velký TP. Nemůžu s tím nic dělat: pro přepis nebo vyřazení z evidence je třeba, abych byl vlastník. Dokonce ani povinné ručení na ten vozík nemůžu založit, aby přestal běžet dluh u ČKP. Jak to řešit? Může ČKP po mně vymáhat dluh? Nechci kvůli bezcennému vozíku otevírat dědické řízení.

 

ODPOVĚĎ:
Na Vámi popsanou situaci platná právní úprava tak docela nepamatuje. Postup při úmrtí vlastníka vozidla (ve vztahu k tzv. povinnému ručení) je upraven v § 26/2 zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, dle něhož platí, že:
„V případě smrti vlastníka vozidla vykonává povinnosti vlastníka vozidla podle tohoto zákona až do okamžiku nabytí právní moci usnesení o nabytí dědictví jeho dědic, v případě více dědiců ten, který k tomu byl ostatními dědici pověřen, nebo odkazovník. Nebyl-li nikdo pověřen, pak tyto povinnosti vykonává správce dědictví. Nebyl-li nikdo z více dědiců pověřen ani nebyl určen správce dědictví, vykonávají povinnosti vlastníka vozidla dědici společně a nerozdílně. V případě smrti pojistníka přecházejí práva a povinnosti z pojištění odpovědnosti do doby nabytí právní moci usnesení o nabytí dědictví na dědice společně a nerozdílně. “
Toto ustanovení se však aplikuje – jak to z jeho znění jednoznačně vyplývá – pouze do doby nabytí právní moci usnesení o nabytí dědictví. Zákonodárce tedy v tomto ustanovení počítá s tím, že v rámci dědictví bude rozhodnuto o tom, kdo se stane novým vlastníkem vozidla.
Vámi popsaný případ je však ve dvou aspektech odlišný: 1/ ke vzniku dluhu došlo až po nabytí právní moci usnesení o nabytí dědictví a 2/ v rámci dědického řízení nebylo dané vozidlo vůbec projednáno (resp. není ani jisté, zda ještě existuje).
Na Váš dotaz: „Může ČKP po mně vymáhat dluh? “ odpovídám: Dle mého názoru nikoli. Ze znění dotazu usuzuji, že ze strany České kanceláře pojistitelů je po zemřelém vlastníkovi vozíku vymáhán tzv. příspěvek (který je de facto sankcí za provozování silničního vozidla bez platného povinného ručení). V této souvislosti lze odkázat na § 4/1 a 2 zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, dle něhož platí, že:
„Vlastník tuzemského vozidla a jeho provozovatel … jsou společně a nerozdílně povinni zaplatit Kanceláři příspěvek za každý den porušení povinnosti podle § 1 odst. 2; to neplatí, bylo-li vozidlo odcizeno.
Při určení osoby povinné k zaplacení příspěvku se má za to, že
a) osoba zapsaná jako vlastník vozidla v registru silničních vozidel je vlastníkem vozidla a
b) osoba zapsaná jako provozovatel vozidla v registru silničních vozidel je provozovatelem vozidla. “
Vzhledem k tomu, že v registru silničních vozidel nejste zapsán jako vlastník ani jako provozovatel předmětného vozidla, neměla by se po Vás Česká kancelář pojistitelů domáhat zaplacení příspěvku (jelikož dle znění zákona nejste k jeho úhradě povinen).
V současné chvíli Vám doporučuji navázat s Českou kanceláří pojistitelů komunikaci a sdělit jí, že dlužník (vlastník vozíku) zemřel. O tom, že jste dědicem, se pro jistotu nezmiňujte. České kanceláři pojistitelů můžete rovněž sdělit, že Vám není známo, zda tento vozík ještě existuje.
Následně bude nutné vyčkat, zda se Česká kancelář pojistitelů pokusí podniknout v této věci ještě nějaké právní kroky, anebo zda daný dluh účetně odepíše. V každém případě platí, že pokud by po Vás Česká kancelář pojistitelů chtěla začít příspěvek vymáhat, musela by Vám nejdříve doručit výzvu k zaplacení příspěvku (ve smyslu § 4/6 a 7 zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla).
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 168/1999 Sb. , o pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou provozem vozidla a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.