Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Máme s manželem uzavřenou předmanželskou smlouvu pro případ zániku manželství - není však specifikováno, jakým způsobem by k zániku došlo, jestli se jedná o rozvod, nebo úmrtí. Podle smlouvy smím manželův majetek užívat po dobu trvání manželství. Nikdo mi až dosud nevysvětlil, co by nastalo v případě úmrtí manžela, třeba až po 30 letech trvání našeho manželství.

Mohla bych zůstat i nadále bydlet v našem domově? Měla bych nárok na nějaké dědictví po něm, nebo by vše zdědily jeho dospělé dcery? Nebo bych se opravdu musela ze svého domova odstěhovat a neměla bych nárok na nic z jeho majetku? Moc Vám děkuji za objasnění. S pozdravem, Žofie.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud máte předmanželskou smlouvu koncipovanou obecně, jak uvádíte: tj. zánik manželství, zákon považuje za zánik manželství jak rozvod, tak úmrtí. Dohoda o smluveném režimu platí tedy pro obě okolnosti.
Ohledně druhého dotazu bych zcela jistě potřebovala doplnit, na čem jste se v dohodě o smluveném majetkovém režimu během trvání manželství dohodli. Pokud máte například v notářském zápisu, že nemovitost je ve výhradním vlastnictví jen jednoho z manželů a je takto vyňata ze společného jmění manželů, nenáleželo by Vám vypořádání v případě zániku manželství co do nemovitosti. Ohledně dědictví se stav řídí jinými zákonitostmi. Pokud byste dědit měla, pak byste standardně byla povolanou dědičkou i z tohoto majetku. Vše by nadále záviselo rovněž na tom, jak by manžel o pozůstalosti pořídil. Závěť, dědická smlouva, případně dědění ze zákona.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.