Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Druh 84 let a družka 80 let. On majitel nemovitostí, a s ním žije ve společném hospodaření a domácnosti družka, o kterou se víc jak 20 let stará (je tělesně postižena, bere sociální dávky na částečnou nemohoucnost). Druh má sestru, 82 let, má neteře a synovce, kteří se o něj roky nezajímají a nepomáhají kromě jednoho, který se o ně stará (nákupy, odvoz k lékaři), ale nežijí spolu.

Jsou oba bezdětní a ani nemají společně děti. V případě úmrtí majitele, kdo bude mít nárok na jeho majetek a v jakém poměru. Bude mít na jeho majetek nárok i družka? Majitel nechce udělat závěť, protože neví komu to dát. Děkuji Barbora.

 

ODPOVĚĎ:
Jestliže zemře majitel předmětné nemovitosti bez zanechání závěti, bude dle třetí dědické třídy (§ 1637 občanského zákoníku) dědit jeho sestra a družka, a to každý stejný díl, tedy ½ pozůstalosti. Pokud by jeho sestra např. odmítla dědictví, budou její díl dědit její děti (tedy neteře a synovci zůstavitele). Družka se bude považovat za tzv. osobu, která žila se zůstavitelem nejméně po dobu jednoho roku před jeho smrtí ve společné domácnosti a společně pečovali o domácnost. osoba

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.