Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Poraďte mi prosím, jak zjistím bezdlužnost manžela, se kterým nežijeme 10 let ve společné domácnosti. Nyní je nemocný s demencí a mám obavy, aby nepřišel exekutor do domu, který nám - sestře na vozíku a mně darovala naše maminka, která předminulý týden (7/2023) zemřela. Společný majetek s manželem nemáme. Nehledě na to, že každý rok jako soudem určený opatrovník podávám vyúčtování ke kontrole k soudu, my dluhy nemáme a nesmíme mít!

ODPOVĚĎ:
Potvrzení o bezdlužnosti je nutné získat od vícero institucí. Asi nejdůležitější je požádat o výpis z Centrální evidence exekucí, zda je na dotyčnou osobu uvalena exekuce. Požádat lze přes webové stránky, osobně v sídle Exekutorské komory v Brně či Praze, nebo na Czech POINTu (Česká pošta, obecní úřady). Dále lze on-line požádat o výpis z Bankovního registru klientských informací, který vede informace o bankovních úvěrech, stejně tak z Nebankovního registru klientských informací. Dále je také možné požádat zpoplatněnou sms zprávou o výpis z registru SOLUS.
Vedle toho je vhodné zjistit, zda daná osoba nemá dluhy vůči státním institucím, a to Finančnímu úřadu (https://adisspr.mfcr.cz/pmd/epo/podani/ZTKTVgdYfbfT9kXv6zvgex_E), Zdravotní pojišťovně (většinou naleznete příslušný formulář na webu), OSSZ (https://eportal.cssz.cz/web/portal/-/sluzby/potvrzeni-o-bezdluznosti-fyzickych-osob-osvc-a-zamestnavatelu), případně u Celní správy (na spádovém pracovišti celního úřadu dle trvalého bydliště, případně on-line).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.