Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dědické řízení po mamince, bratr má exekuce, o kterých notář neví. Jednání už proběhlo a na žádost otce se odročilo. Pochopili jsme, že bratr dědictví odmítnout nesmí, jelikož má děti. Já se domnívám, že pokud by se svého podílu vzdal ve prospěch otce, může v případě, že se exekutor o možnosti nabytí dědictví dozví uvalit exekuci např. na byt otce.

Já jsem si chtěla nechat zapsat svůj podíl 1/6 bytu do katastru nemovitostí. Mohl by pak exekutor i na tu mou 1/6? Bylo by možné ještě teď do dalšího jednání u notáře dluhy bratra u exekutora zaplatit, aby se pak dědictví mohlo rozdělit bez dalších problémů?

 

ODPOVĚĎ:
Uhrazení exekucí před ukončením dědictví by bylo nejideálnější variantou a lze to udělat. Bratr se nemůže dědictví zříci právě kvůli exekucím, jelikož by tím mohl zkrátit věřitele a to je trestný čin. Pokud by se to exekutor dověděl, mohl by podat žalobu na neplatnost právního jednání bratra (pokud se si i tak v dědictví vzdal svého podílu ve prospěch otce). Pokud máte dědit 1/6 nemovitosti bez ohledu na jednání bratra, Vám žádné riziko a žaloba ze strany exekutora nehrozí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.