Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zemřela mi maminka, dědici jsme pouze já a moje sestra. V den úmrtí (9.12.2023) měla na běžném účtu, ke kterému mám já dispoziční právo, cca 36.000 Kč. Měla jsem bohužel špatné informace, že při úmrtí je účet ihned zmrazen, takže jsem 35.000 Kč převedla na svůj účet. Bylo třeba zaplatit pohřeb, budu se do vyřízení celého dědictví starat o platby záloh na plyn a elektřinu atd. , nevěděla jsem, že by pravidelné platby probíhaly normálně.

Vím, že neznalost zákona neomlouvá, nicméně stalo se. Sestra o převodu samozřejmě ví a souhlasila s ním. Teď se ale bojím, abych neměla problémy u notáře, po úmrtí jsem nic vybírat neměla, mám částku 35.000 Kč převést raději zpět mamce na účet? Nerada bych se do toho nějak zamotala, elektřinu i plyn jsem nechala mezitím převést na sebe, takže zálohy půjdou z mého účtu tak jako tak, pohřeb jsem platila také já. Moc děkuji za informaci, Karolína.

 

ODPOVĚĎ:
V tomto případě stačí notáři sdělit, jaký zůstatek byl na účtu ke dni úmrtí a notář s tím bude pracovat. Pokud je s tím sestra srozuměna a nic proti tomu nemá, není to žádný problém, pokud není dědictví předlužené a nemáte v plánu ho odmítat. Pokud by tomu tak bylo, pak by bylo nutné peníze vrátit zpět, jelikož se z nich budu platit případné dluhy po mamince.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.